Makedonsko nebo pridruženo sistemu zračnih patrola NATO-a

NATO-ovi avioni mogu odgovoriti na bilo koju vrstu nesigurnosti na nebu Saveza u samo nekoliko minuta.

U vježbi su učestvovali NATO-ovi avioni Avax, grčke borbeni avioni F-16 i državni avion Learjet (Twitter)

Današnjom zračnom vježbom na aerodromu u Skoplju, koja je uključivala NATO-ove avione Avax, grčke borbene avione F-16 i državni avion Learjet, obilježeno je uključivanje zračnog prostora Sjeverne Makedonije u zračni patrolni sistem Sjevernoatlantskog saveza.

Događaju je prisustvovao veliki broj zvaničnika Sjeverne Makedonije, predstavnika NATO-a i drugih zvanica.

“NATO štiti, NATO ujedinjuje i NATO jača“, rekla je ministrica odbrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska, napomenuvši da su danas imali priliku vidjeti kako se ova tri cilja i zadaće Saveza doista odvijaju pred njihovim očima, prenijela je Anadolija.

Ona je također kazala da su svi imali priliku vidjeti kako je Sjeverna Makedonija kao 30. članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza jača i zaštićenija članstvom u NATO-u.

„Ovim događajem, ovdje, na aerodromu u Petrovcu, mogli smo vidjeti kako izgleda misija zračne patrole NATO-a nad nebom nad Sjevernom Makedonijom, tako da je naš zračni prostor u potpunosti integriran u sistem zračnih patrola NATO-a. Od danas možemo reći da je sigurnost našeg neba dio sigurnosti NATO-a“, rekla je Šekerinska.

‘Ključni dio kolektivne odbrane’

Komandant NATO-ovog Centra za kombinirane zračne operacije u Torrejonu general pukovnik Fernando De La Cruz Caravaka, istakao je kako bi Sjeverna Makedonija trebala biti ponosna na saradnju s drugim zemljama NATO-a.

Prema njegovim riječima, Sjeverna Makedonija promiče stabilnost i sigurnost u regiji.

“Od 2020. godine, kada je Sjeverna Makedonija službeno ušla u NATO, mogli ste se prilagoditi Savezu, uključivši niz novih procedura. I sada ste postigli rezultate. Trebali biste biti ponosni na svoj rad. Uvjeren sam da ćete zadržati istu razinu uspjeha za dobrobit svih naših naroda“, rekao je De La Cruz Caravaca.

Prema Vladi Sjeverne Makedonije, NATO-ova zračna patrola je ključni dio kolektivne odbrane, koja služi kao stub Saveza i osigurava isti standard sigurnosti za svaku od država članica.

Ova misija nije fokusirana na jednu konkretnu prijetnju, već je jedan od osnovnih alata za održavanje sigurnosti NATO-a.

Kroz kontinuirani zračni nadzor i patroliranje, NATO-ovi avioni mogu odgovoriti na bilo koju vrstu nesigurnosti na nebu Saveza u samo nekoliko minuta.

Izvor: Agencije