EU: Hrvatska ispunila uslove za ulazak u Schengen

Konačna odluka mogla bi se donijeti za oko šest mjeseci, a za to je potrebna saglasnost svih država šengenskog prostora.

Ulaskom Hrvatske u Schengen bit će ukinuti granični prijelazi za Slovenijom i Mađarskom (Srecko Niketic / PIXSELL)

Države članice Evropske unije usaglasile su u četvrtak tekst zaključaka kojima potvrđuju da Hrvatska ispunjava sve uslove za primjenu šengenske pravne stečevine, što otvara put za konačnu odluku o ulasku u prostor bez kontrola na unutrašnjim granicama Unije.

Usaglašeni tekst zaključaka u četvrtak su formalno usvojili ministri unutrašnjih poslova država članica bez rasprave.

U srijedu na sastanku Odbora stalnih predstavnika (Coreper) još su dvije članice, Holandija i Švedska, imale proceduralne rezerve jer su njihovi predstavnici čekali završetak konsultacije s nadležnim odborima u njihovim parlamentima, a bez saglasnosti svih članica ne mogu se usvojiti zaključci.

Zeleno svjetlo stiglo je u četvrtak, na vrijeme kako bi ga ministri koji su se okupili u Briselu i službeno potvrdili.

“Hrvatska je ispunila sve potrebne uslove za primjenu svih dijelova šengenske pravne stečevine”, kaže se u tekstu usaglašenih zaključaka, prenijela je Hina.

Neka od članica može blokirati odluku

Tako su stvoreni preduvjeti da Vijeće može donijeti odluku prema članku 4(2) Sporazuma o pristupanju Hrvatske, koja omogućava ukidanje unutrašnjih graničnih kontrola.

“S ciljem pristupanja Hrvatske Schengenu, Hrvatska se poziva da nastavi dosljedno provoditi šengensku pravnu stečevinu te obaveze koje su povezane sa šengenskom pravnom stečevinom”, stoji u zaključcima.

Ovi zaključci su proceduralno nužan uslov za donošenje odluke o ulasku u šengenski prostor i uklanjanje graničnih kontrola na hrvatskoj kopnenoj granici sa Slovenijom i Mađarskom, te na aerodromima i lukama.

Konačna odluka o hrvatskom ulasku u Schengen mogla bi se donijeti za oko šest mjeseci za vrijeme francuskog predsjedništva, a za to je potrebna saglasnost svih država šengenskog prostora. Vijeće također treba zatražiti mišljenje Evropskog parlamenta, koje može ali ne mora slijediti.

Usvojeni zaključci ne znače da je odluka o ulasku u Schengen zagarantovana jer s obzirom da se odlučuje jednoglasno ne može se isključiti da neka od članica blokira odluku.

Zaključci o spremnosti za Schengen za Bugarsku i Rumunjsku usvojeni su još 2011. godine, a te dvije zemlje još uvijek su izvan Schengena.

Izvor: Agencije