Borrell o sankcijama SAD-a: Važan korak u borbi protiv kriminala

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost pozdravio je sankcije koje je Washington uveo protiv 16 pojedinaca i 24 subjekata povezanih s transnacionalnim organiziranim kriminalom na Zapadnom Balkanu.

Josep Borrell: Razbijanje transnacionalnih kriminalnih mreža doprinosi sigurnosti, stabilnosti i unapređuje vladavinu prava u cijeloj regiji (EPA)

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell ocijenio je da su sankcije koje su Sjedinjene Američke Države uvele protiv 16 pojedinaca i 24 subjekta povezanih s aktivnostima transnacionalnog organiziranog kriminala u Evropi i zapadnoj hemisferi važan korak u borbi protiv organiziranog kriminala na Zapadnom Balkanu.

Na svom Twitter nalogu poručio je da razbijanje transnacionalnih kriminalnih mreža doprinosi sigurnosti, stabilnosti i unapređuje vladavinu prava u cijeloj regiji.

“Unija je u potpunosti angažirana na ostvarivanju ovog zajedničkog cilja”, poručio je Borrell.

Sankcije SAD-a

Sjedinjene Američke Države objavila su u srijedu nove sankcije kojima su, između ostalih, obuhvaćeni biznismeni sa Kosova Zvonko Veselinović i Milan Radoičić te još sedam osoba.

U obrazloženju američkog Ministarstva finansija se navodi da je važno razbiti povezanost korupcije, kriminala i politike.

Kao članovi organizirane kriminalne grupe navedeni su zastupnik Srpske liste Milan Rajko Radoičić, te Željko Bojić i Marko Rosić kao osobe koje su bile obuhvaćene optužnicom za ubistvo Olivera Ivanovića.

Sankcije su uvedene i za 24 kompanije povezane s navedenom kriminalnom grupom.

Izvor: Agencije