Vlada Srbije povukla prijedlog Zakona o eksproprijaciji

Parlamentu se predlažu i izmjene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Ekološka udruženja su protiv početka eksploatacije litijuma u zapadnoj Srbiji (Al Jazeera)

Vlada Srbije je na večerašnjoj sednici donela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji i predloži parlamentu izmjene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Kako se navodi u saopštenju, Vlada je odlučila da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsjednik Republike Aleksandar Vučić.

Vlada će napraviti analizu da li su neophodne izmjene i dopune Zakona o eksproprijaciji i, ukoliko se konstatuje da je Zakon nužno promijeniti, učinit će to uz široku javnu debatu u koju će biti uključena stručna javnost, strukovna udruženja, predstavnici privrede i civilno društvo, prenio je FoNet.

Na istoj sjednici, Vlada je predložila Narodnoj skupštini izmjene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, u članovima 7, 20, 43 i 44.

Razlog za proteste i blokade

Ti članovi odnose se na ovjeru potpisa, predstavnike ovlaštenog predlagača u organu za provođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma.

U prijedlogu Vlade ukida se taksa za ovjeru potpisa, omogućava se da predstavnici ovlaštenih predlagača bude dio organa za provođenje referenduma.

Također, prema prijedlogu neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine, kao i da Skupština Srbije u roku od četiri godine ne može donijeti odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.

Zako o eksproprijaciji bio je jedan od razloga za proteste i blokade saobraćaja u organizaciji ekoloških udruženja, koje su protiv početka eksploatacije litijuma u zapadnoj Srbiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije