Srbija otvara novi klaster u pregovorima s Evropskom unijom

Srbija će u okviru klastera 4 otvoriti pregovore o transportnoj politici, energetici, transevropskim mrežama, kao i poglavlje o životnoj sredini i klimatskim promjenama.

Amabasadori Evropske unije su odluku o otvaranju klastera sa Srbijom donijeli bez rasprave (EPA - Ilustracija)

Ambasadori zemalja članica Evropske unije na sastanku u Briselu potvrdili su odluku da Srbija 14. decembra na Međuvladinoj konfreneciji s EU-om otvori klaster 4, koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost.

Amabasadori su odluku o otvranju klastera sa Srbijom donijeli bez rasprave, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.

U okviru klastera 4, Srbija će otvoriti pregovore o transportnoj politici, energetici, transevropskim mrežama, kao i poglavlje o životnoj sredini i klimatskim promjenama.

Odlukom ambasadora zemalja članica EU-a zvanično je potvrđena odluka koja je u utorak postignuta u okviru Radne grupe Vijeća EU-a za proširenje (COELA).

Srbija će tako od sljedeće sedmice imati otvorena dva klastera, odnosno 22 poglavlja, u pregovorima o članstvu s EU-om.

Ukupno 33 poglavlja u šest klastera

Srbija je do sada, po staroj metodologiji pregovora o pristupanju, otvorila 18 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Planirano je da na Međuvladinoj konfrenciji EU – Srbija, koja je zakazana za utorak u Briselu, prisustvuju premijerka Srbije Ana Brnabić i ministrica za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Na prethodnoj Međuvladinoj konferenciji, održanoj krajem juna u Luksemburgu, konstatirano je da Srbija formalno, po novoj metodologiji, već ima otvoren prvi takozvani fundamentalni klaster koji se tiče vladavine prava, funkcioniranja demokratskih institucija i ekonomskih kriterija.

U okviru pristupnih pregovora s EU-om Srbija ima 33 poglavlja podijeljenih u šest klastera.

Izvor: Agencije