Pronađeni posmrtni ostaci još deset žrtava genocida u Srebrenici

Posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici kod Kalinovika, navodi Međunarodna komisija za nestale osobe.

Još uvijek se traga za posmrtnim ostacima oko hiljadu žrtava iz Srebrenice (EPA)

Posmrtni ostaci najmanje deset žrtava genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995. godine pronađeni su u još jednoj masovnoj grobnici kod mjesta Kalinovik, potvrdili su u srijedu iz Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), čije je sjedište u Den Haagu.

Analizom DNK uzoraka iz skeletnih ostataka pronađenih u grobnici otkrivenoj u maju potvrđeno je da su ondje pokopani Bošnjaci zarobljeni u Srebrenici nakon čega su ih pripadnici vojske i policije bosanskih Srba likvidirali, prenijela je Hina.

Podaci o identitetu novootkrivenih žrtava koji su potvrđeni tokom pretraga u laboratorijima ICMP-a u Den Haagu dostavljeni su bosanskohercegovačkom Institutu za nestale osobe (INO).

Grobnica u selu Dobro Polje kod Kalinovika, ujedno rodnom mjestu zapovjednika vojske bosanskih srba Ratka Mladića koji je pravomoćno osuđen za ratne zločine uključujući genocid u Srebrenici, prvo je grobište sa srebreničkim žrtvama pronađeno još od 2016. godine.

Grobište je na nepristupačnom terenu prekrivenom kamenjem te građevinskim otpadom.

Vidljivi tragovi pogubljenja

Forenzičari su utvrdili kako su na posmrtnim ostacima žrtava bili vidljivi tragovi pogubljenja po kratkom postupku.

Kako je istaknuo Matthew Holliday, šef ICMP-ovog programa za zapadni Balkan, lokalitet Kalinovika je neuobičajen po tome što se u odnosu na sve grobnice vezane za srebrenički genocid koje su pronađene do sada, nalazi na daleko najvećoj udaljenosti od Srebrenice.

Ta je lokacija samo nekoliko kilometara od sela Godinjske Bare u blizini Trnova gdje su sredinom srpnja 1995. godine pripadnici srpske paravojne postrojbe “Škorpioni” strijeljali šest zarobljenika bošnjačke nacionalnosti iz Srebrenice što je ostalo zabilježeno na potresnim snimkama prikazanima i tokom suđenja Slobodanu Miloševiću pred Haaškim tribunalom.

U genocidu u Srebrenici počinjenom nakon što su tu enklavu u istočnoj Bosni 11. jula okupirale snage bosanskih Srba ubijeno je više od osam hiljada Bošnjaka, pretežno muškaraca i dječaka.

Još uvijek se traga za posmrtnim ostacima oko hiljadu žrtava.

Izvor: Agencije