PIC: Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH

Entiteti pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH i PIC je podsjetio vlasti da je Ustav BiH sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Upravni odbor PIC-a podsjetio je sve strane na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Opći okvirni sporazum za mir (Arhiva)

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (Peace Implementation Council – PIC) sastali su se 7. i 8. decembra kako bi razmotrili stanje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir, koji i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu, prenosi Fena.

Upravni odbor PIC-a podsjetio je sve strane na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Opći okvirni sporazum za mir, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika te potvrdio neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta.

Ponovili su da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH te podsjetili vlasti da je Ustav BiH sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i moraju se provoditi.

Potvrdili su punu podršku visokom predstavniku u osiguranju punog poštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i provođenju njegovog mandata u skladu sa Aneksom 10 i odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, što ostaje nepromijenjeno.

Upravni odbor je podvukao da međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za osiguranje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir te je naglašena potreba za punom implementacijom programa 5+2, što je i dalje uvjet za zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR).

Osuda radnji iz RS-a

Osudili su radnje koje je poduzela vladajuća koalicija u Republici Srpskoj, a koje ozbiljno podrivaju daytonski okvir i narušavaju stabilnost u BiH i regiji nakon što su vlasti u Republici Srpskoj najavile i mjere koje bi, ukoliko bi se provele, značile poništavanje 26 godina reformi u provedbi mira, koje su važne i za proces priključivanja Evropskoj uniji.

Upravni odbor PIC-a upozorio je da usvajanje Zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika o donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH u Narodnoj skupštini Republike Srpske predstavlja kršenje Aneksa 4 i Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Nadalje, usvajanjem Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima ne samo da se krši Aneks 4, onemogućava efikasan odgovor na pandemiju Covida-19 nego se također BiH još više udaljava od usklađenosti sa standardima EU, među kojima je i postojanje jedinstvenog ekonomskog prostora.

U vezi sa najavom mjera jednostranog povlačenja Republike Srpske iz sporazuma o prijenosu nadležnosti na državu, između ostalog u oblastima odbrane, indirektnog oporezivanja i pravosuđa, PIC-a naglašava da ne može biti jednostranog povlačenja iz sporazuma o prijenosu nadležnosti s entiteta na državu.

Izrazili su zabrinutost koju su izrazili i Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka o ozbiljnim posljedicama koje takvi potezi imaju po budžete organa vlasti, pristup sredstvima, te međunarodne projekte pomoći. Potezi koje poduzima bilo koja strana, a kojima se ugrožava Opći okvirni sporazum za mir, imat će posljedice, rečeno je.

Graditi atmosferu međusobnog povjerenja

U svjetlu tih dešavanja, Upravni odbor PIC-a ponovio je punu podršku i opredijeljenost za blisku saradnju s visokim predstavnikom u vršenju njegovog značajnog mandata kao i za njegove izvršne ovlasti, te pozdravio njegov angažman s političkim liderima Bosne i Hercegovine na ispunjavanju programa 5+2, uključujući i formiranje radne grupe za državnu i vojnu imovinu.

Ponovili su da svako ugrožavanje državnih institucija, ili pak pokušaji narušavanja funkcionalnosti tih institucija, utiču na stabilnost BiH, kao i njenih entiteta i Distrikta Brčko zbog čega su pozvali sve lidere da grade atmosferu međusobnog povjerenja kao i da se uključe u dijalog, između ostalog, i tako što će odmah prestati s retorikom podjela i eskalacija te destabilizirajućim političkim aktivnostima ili odlukama, što izaziva uznemirenost među građanima i podriva mir i stabilnost u zemlji i u cijeloj regiji.

Upravni odbor PIC-a pozvao je i sve izabrane i imenovane predstavnike iz Republike Srpske da se vrate u institucije na državnom nivou bez daljeg odlaganja i angažiraju na reformama koje su neophodne za napredak Bosne i Hercegovine, između ostalog, i na njenom euroatlantskom putu.

Također, pozvali su sve političke lidere da iskorijene korupciju koja ozbiljno ugrožava institucije, sprječava razvoj i potiče odlazak ljudi iz BiH, posebno mladih jer se ne smije dopustiti da još jedan izborni ciklus prođe bez jačanja integriteta i poštenijeg izbornog procesa, te bez davanja jednakih prilika svim građanima da se kandidiraju za najviše funkcije u zemlji.

Upravni odbor PIC-a je izrazio punu podršku naporima koji se odvijaju u vezi s ustavnom i izbornom reformom te pozvao stranke iz Federacije BiH da vrate povjerenje, otklone nefunkcionalnosti i u potpunosti provedu rezultate izbora iz 2018. godine.

Upravni odbor PIC-a održat će svoj sljedeći redovni sastanak 7. i 8. juna 2022. godine, najavljeno je iz OHR-a.

Izvor: Agencije