Skupština bh. entiteta RS u petak o prenosu nadležnosti

Predviđeno je da na 24. posebnoj sjednici parlamenta bh. entiteta Republika Srpska, između ostalog, bude razmatrana ‘Deklaracija o ustavnim principima’.

Na dnevnom redu 24. posebne sjednice nalazi se pet tačaka (Narodna skupština RS-a)

Kolegijum Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska zakazao je 24. posebnu sjednicu parlamenta za petak, 10. decembra, s početkom u 12:00 sati.

Kako je saopćeno iz Skupštine RS-a, Kolegijum je na sjednici održanoj 12. novembra usvojio Prijedlog dnevnog reda 24. posebne sjednice, na kojem se nalazi pet tačaka, prenosi Anadolija.

U pitanju su informacije o prenosu nadležnosti sa RS-a na nivo Bosne i Hercegovine, o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, o pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, o prenosu nadležnosti sa RS-a na nivo Bosne i Hercegovine u oblasti odbrane i bezbjednosti.

Uz ove informacije, poslanici bi trebali razmatrati i prijedloge zaključaka.

Duže vrijeme za Dodikovo obraćanje

Osim toga, predviđeno je da bude razmatrana “Deklaracija o ustavnim principima”.

Predlagači za sve navedene tačke dnevnog reda su predsjednica RS-a, Vlada RS-a, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda i klubovi poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Socijalističke partije (SP), DEMOS-a, Ujedinjene Srpske (US), Narodne partije Srpske (NPS) i Poslaničke grupe Narodnog demokratskog pokreta (NDP).

Kolegijum je odobrio duže vrijeme za obraćanje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, a svim liderima parlamentarnih političkih partija sa sjedištem u RS-u omogućeno je da do četvrtka do 12:00 sati podnesu zahtjev za obraćanje na 24. posebnoj sjednici.

Izvor: Agencije