Opozicija odbacuje Dodikovu ideju o bojkotu izbora

Milorad Dodik može govoriti samo u ime SNSD-a, a ne u ime cijele Republike Srpske, rekao je Mirko Šarović, predsjednik najveće opozicione partije u RS-u.

Predsjednik opozicionog SDS-a Mirko Šarović: Loša najava Milorada Dodika (Armin Durgut / PIXSELL)

Predsjednik najveće opozicione političke partije u Republici Srpskoj Mirko Šarović odbacio je mogućnost bojkota parlamentarnih izbora u Bosni i Hercegovini naredne godine kako je to najavio de facto čelnik tog entiteta Milorad Dodik, u jeku jedne od najvećih političkih kriza u zemlji od okončanja rata 1995. godine.

Šarović, predsjednik Srpske demokratske zajednice (SDS) je rekao da Dodik o bojkotu izbora može govoriti samo u ime vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čiji je predsjednik, ali ne i u ime cijelog entiteta.

Dodik je ranije ostavio otvorenu mogućnost da se vladajuća koalicija iz Republike Srpske a pridruži strankama s hrvatskim predznakom u bojkotu izbora, ako izborni zakon ne bude izmijenjen na način kako to traži Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH), što je dugogodišnji spor između te partije i njenih koalicionih partnera Stranke demokratske akcije (SDA) u Federaciji BiH, drugom bosanskohercegovačkom entitetu.

Šarović: Loša najava Dodika

“Moguće je da će ostati neriješena situacija. Ulazimo tada u mogućnost da Hrvati ne izađu na izbore. Ako bude upliva stranaca u rad Centralne izborne komisije, ni Republika Srpska neće izaći na izbore“, rekao je Dodik za provladin javni televizijski servis RTRS.

“Mi mislimo da je to loša najava Dodika, on može govoriti samo u ime SNSD-a, a ne u ime cijele Republike Srpske”, rekao je Šarović za portal Klix u ponedjeljak navečer.

Ranije je predsjednik opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović rekao da Dodik i redovno zagovara hrvatske, a ne srpske interese.

“Bojkotovao izbore ili ne, potpuno je svejedno – Dodik će svakako za manje od godinu izgubiti izbore i biti politička prošlost”, rekao je Borenović.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada