Konferencija u Budimpešti: EU i Z. Balkan dijele kontinent, kulturu, ekonomiju, historiju

Samo EU može osigurati na duži rok stabilnost, sigurnost i prosperitet zemljama Zapadnog Balkana, zaključak je konferencije održane u Mađarskoj.

Komesar Varhelyi kazao je da sa zemljama Zapadnog Balkana mora krojiti budućnost (EPA)

EU može biti jača u budućnosti ukoliko se u Uniju integrišu zemlje Zapadnog Balkana, zaključak je konferencije u Budimpešti pod nazivom „Dijalog o budućnosti Evrope: Da li je proširenje ključ budućnosti?“ na kojoj su učestvovali komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi, ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto, srbijanska ministrica za evropske integracije Jadranka Joksimović i organizatorka konferencije ministrica pravosuđa Mađarske Judit Varga.

Komesar Varhelyi kazao je da sa zemljama Zapadnog Balkana mora krojiti budućnost i ukazao na to da zemlje članice EU i zemlje regije Zapadnog Balkana dijele kontinent i pripadaju istoj kulturi, ekonomiji, geografiji i historiji.

„To su činjenice i realnost“, kazao je Varhelyi i dodao da je veoma važno što je na samitu EU – Zapadni Balkan održanom na Brdu pri Kranju u Sloveniji pokazana posvećenost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, piše Tanjug.

Kako kaže, to je samo početak puta na kom se nalaze EU i Zapadni Balkan.

„Možemo sigurno reći jednu stvar ako govorimo o budućnosti Evrope. Želimo jaču Evropu zasnovano na stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu. Evropa može biti jača jedino ako potpuno integriše Zapadni Balkan“, kazao je Varhelyi.

Dodaje da regiji Zapadnog Balkana samo EU može osigurati na duži rok stabilnost, sigurnost i prosperitet.

Navodi da zemlje regije treba da nastave sa sprovođenjem reformi i ističe da je neophodno da se urade oblasti vladavine prava, poštovanja ljudskih prava i zaštite manjina.

Prema ministru Peteru Szijjartou, ako NATO može da sarađuje sa Zapadnim Balkanom u vezi sigurnosti, ne može da razumije koja opravdanja EU ima.

„Ukoliko EU ne bude integrisala tu regiju, neko drugi će“, ukazao je Szijjarto i dodao da bi Zapadni Balkan fundamentalno značio za EU da bude jača.

Izvor: Agencije