Dodik najavio mogućnost bojkota izbora

Ako bude upliva stranaca u rad Centralne izborne komisije, ni Republika Srpska neće izaći na izbore, rekao je Dodik.

Mi možemo u RS-u da onemogućimo da se izbori provedu, bez obzira šta bi CIK raspisao (Reuters)

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da je moguće da njegova stranka podrži Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH (HDZ) i bojkotuje opšte izbore u oktobru sljedeće godine.

Takvu mogućnost Dodik je najavio u situaciji da se ne postigne dogovor o izbornim reformama u BiH.

“Moguće je da će ostati neriješena situacija. Ulazimo tada u mogućnost da Hrvati ne izađu na izbore. Ako bude upliva stranaca u rad Centralne izborne komisije, ni Republika Srpska neće izaći na izbore”, kazao je on za RTRS, prenijela je Beta.

On nije pojasnio šta podrazumijeva pod “uplivom stranaca u rad CIK-a”, navodeći da SNSD traži potpuno neutralnu izbornu strukturu i situaciju da bi učestvovao na izborima.

‘Mi ne bi učestvovali’

„Možda će opozicija iz RS-u pristati da učestvuje na takvim izborima, ali mi ne bi učestvovali. Mi možemo ovdje (u RS-u) da onemogućimo da se izbori provedu, bez obzira šta bi CIK raspisao”, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, dovoljno je da javne ustanove, kao što su škole i domovi kulture, ne ustupe svoje prostorije za glasačka mjesta, ili da opštine ne formiraju mjesne izborne komisije.

Uz posredovanje SAD-a i EU-a u BiH već duže vrijeme traju pregovori o izmenama Izbornog zakona.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović u više navrata je izjavio da neće biti smisla održati izbore po trenutnom Izbornom zakonu BiH.

Izvor: Agencije