Albanska partija Alternativa prihvatila ponudu Zaeva da uđe u vladu S. Makedonije

Ulaskom u vladu Sjeverne Makedonije, Alternativa će sa četiri zastupnika pojačati parlamentarnu većinu oko SDSM-a i najveće albanske partije DUI.

Sobranje, Sjeverna Makedonija, Parlament
Opozicije na čelu sa konzervativnom strankom VMRO-DPMNE nije uspjela 11. novembra u parlamentu sruši Vladu (Anadolija)

Manja albanska opoziciona partija Alternativa odlučila je sinoć da prihvati ponudu da postane dio paralamentarne većine i uđe u vladu Sjeverne Makedonije. Takva odluka uslijedila je nakon tri sastanka lidera Alternative Afrima Gashija i premijera Sjeverne Makedonije i lidera SDSM-a u ostavci Zorana Zaeva, kojeg je ta partija ovlastila da pregovara o uvećanju uzdrmane paralamentarne većine, prenosi Beta.

Ulaskom u vladu Sjeverne Makedonije Alternativa će sa četiri zastupnika pojačati parlamentarnu većinu oko SDSM-a i najveće albanske partije DUI Alija Ahmetija.

Portparol Alteranative Orhan Murtezani rekao je na konfereneciji za novinare u Tetovu da je odluku da uđe u vladu Centralni savjet  te stranke donio većinom glasova, a kao neke od razloga je naveo zatvaranje spora Sjeverne Makedonije sa Bugarskom i mogući skori početak pregovora sa EU.

Alternativa učestvovala u neuspjelom pokušaju rušenja Vlade

Murtezani je rekao da će Alternativa kao dio vlade tražiti međunarodni istragu u nekoliko sudskih slučajeva u kojima su osuđeni etnički Albanci, kao što su “Monstrum” i “Divo naselje”.

Nakon neuspjelog pokušaja opozicije na čelu sa konzervativnom strankom VMRO-DPMNE da 11. novembra u parlamentu sruši vladu, Zaev je počeo pregovore sa Alternativom kako bi ojačao parlamentarnu većinu koja je tada bila pala na 60 zastupnika u Sobranju sa 120 mjesta.

Centralni odbor SDSM-a je prihvatio u petak, 27. novembra ostavku Zaeva na mjesto predsjednika te partije, ali mu je potvrdio “prenesenu nadležnost” da nastavi pregovore o uvećanju parlamentarne većine sa Alternativom, koja je učestovala u neuspjelom pokušaju rušenja Vlade.

Izvor: Agencije