Schwarz-Schilling za Deutsche Welle: BiH srlja u katastrofu, nužna je hitna i odlučna reakcija

Umjesto sankcija onima koji blokiraju rad institucija i prijete državi, traži se način da se ugodi ekstremistima, piše bivši visoki predstavnik u BiH.

Kako je izborna reforma uopće postala prioritetnom u vrijeme kada je BiH u najgoroj krizi od završetka rata (Al Jazeera)

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik već je prešao “crvenu crtu” ugrožavajući opstanak Bosne i Hercegovine, pa međunarodna zajednica mora brzo i odlučno intervenirati kako bi ga se zaustavilo na putu koji prijeti miru u cijeloj regiji, ocijenio je nekadašnji visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling.

U kolumni koji je objavio Deutsche Welle (DW) Schwarz-Schilling je upozorio kako sankcije koje je SAD nametnuo Dodiku još 2017. godine nisu imale učinka pa je stoga nužno da im se sada pridruži Evropska unija jer ona u BiH mora obraniti vrijednosti na kojima je sama utemeljena.

“Politika popuštanja”, kako je definirao odnos EU prema BiH, toj državi ne donosi ništa dobro, a kao najbolji dokaz za tu tvrdnju nudi aktualne pregovore o izmjenama izbornog zakona u BiH koji se vode uz posredovanje posebnog američkog izaslanika Matthewa Palmera i direktorice pri službi za vanjske poslove EU Angeline Eichhorst.

Netransparentnost Palmera i Eichhorst

Schwarz-Schilling tvrdi kako i Palmer i Eichhorst na vrlo netransparentan način i pod pritiskom pokušavaju provesti reformu izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, prenosi Hina.

Postavlja pitanje kako je ta tema uopće postala prioritetnom u vrijeme kada je BiH u najgoroj krizi od završetka rata i kada bi s trebalo pozabaviti prije svega rušiteljima države.

Umjesto pregovora novim izbornim modelima, smatra bivši visoki predstavnik, trebalo bi najprije promijeniti ustav BiH i iz njega izbaciti diskriminatorne odredbe definirane presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Najvažnijom zadaćom sada vidi stabiliziranje države no nikako odustajanjem od demokratskih vrijednosti jer bi reforma izbornog zakona koja bi dovela do još dubljih etničkih podjela stabilnost zemlje još više ugrozila.

“Umjesto sankcija onima koji blokiraju rad institucija i prijete državi, traži se način da se ugodi ekstremistima”, napisao je Schwarz-Schilling.

‘Plan o velikoj Srbiji prisutniji nego ikada’

Njegova je ocjena kako sve što se sada zbiva Dodika samo ohrabruje da nastavi s pokušajima provedbe secesionističkih planova za što ima podršku Rusije i Kine ali i sadašnjeg predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Plan stvaranja velike Srbije koji je devedesetih godina rezultirao sa 2,5 milijuna izbjeglica i ubojstvom 100 hiljada ljudi i dalje živi i prisutniji je nego ikada ranije”, napisao je Schwarz-Shilling koji je prijekore uputio i na račun Hrvatske uz konstataciju da “nacionalističke vlade Hrvatske i Srbije nikada nisu u potpunosti odustale od podjele Bosne i Hercegovine”.

“Pozivam međunarodnu zajednicu, EU, Veliku Britaniju i SAD a posebno Njemačku da djeluju i da hitno zaustave katastrofu u koju srlja BiH”, zaključna je poruka Schwarz-Schillinga.

Izvor: Agencije