NUNS: Policija od jutros zastrašuje novinare po Srbiji

“Već tokom ranih jutarnjih časova i prepodneva išli po domovima i redakcijama novinara i govorili da ne bi trebalo da izveštavaju sa protesta koji se dešavaju širom Srbije”.

Protesti su za danas zakazani širom Srbije (EPA)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova zastrašuju novinare i na njih vrše pritisak u vezi sa izvještavanjem o protestima koji su za danas zakazani širom Srbije, i tako ugrožavaju njihovu sigurnost.

NUNS upozorava da su pripadnici MUP-a “već tokom ranih jutarnjih časova i prepodneva išli po domovima i redakcijama novinara i govorili da ne bi trebalo da izveštavaju sa protesta koji se dešavaju širom Srbije”, a u pojedinim slučajevima novinare su označavali i kao organizatore protesta.

“Ovim potezima se samo pravi sve veći jaz nepoverenja u zaštitnike javnog reda i mira što nikome nije u interesu i zato još jednom apelujemo na pripadnike MUP-a da novinarima i drugim medijskim profesionalcima obezbede nesmetane uslove za rad, a na terenu ih dodatno zaštite”, navodi NUNS.

Prijetnje uposlenicima N1

Televizija N1 dobila je prijetnje upućene zaposlenima i njihovim porodicama u petak, 3. decembra.

Kako u saopštenju navodi Mreža Safe Journalists, dobili su prijetnje putem Twittera i e-maila.

Objavom na Twitteru jedan od korisnika pozvao je ljude da provale u studio N1, zaustave emitovanje bez nasilja i izbace osoblje televizije.

„U subotu kada @N1infoBG počne sa huškanjem na bratoubilački rat, upasti na @N1infoBG prekinuti program, ne vršiti nasilje, sve ih isterati na ulicu. Ne može niko ilegalno poslovati u Srbiji, propagirati fašizam, pozivati na građanski rat. Ako država ne reagujemo #Mi333 hoćemo“, navedeno je.

Druga prijetnja stigla je na redakcijski e-mail od čovjeka koji se predstavio kao Simo Perić.

„Moje podatke imate. Nije lažni profil. Želim reći da sutra ne plačete šta se dogodilo ili šta se vašim bližnjim dogodilo. VI , baš vi, N1 ste uzrok , povod i bićete žrtve. Ne vjerujete?“, napisao je.

‘Medijski radnici u opasnim situacijama’

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Željko Bodrožić rekao je da „kampanja protiv ove televizije traje godinama“.

„Ovakve pretnje su posledica uzavrele atmosfere u društvu. O tome svedoči i podatak da su kolege sa televizije N1 i tokom ove noći dobijale nove pretnje i pritiske. ” rekao je.

Ovo nije prvi put da je televizija N1 napadnuta. Njihovi novinari su pod stalnim pritiscima i napadima gde god da se nalaze.

Mreža Safe Journalists u posljednjih 30 dana upozorava da se u Srbiji dešavaju ogromne nestabilnosti, pa se medijski radnici stalno nalaze u izuzetno opasnim situacijama.

Mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svojoj članici NUNS-u u osudi ovih brutalnih pretnji, ali i izražava zabrinutost za sigurnost novinara u ovoj zemlji.

Mreža poziva srbijanske vlasti da djeluju i zaštite novinare u Srbiji, istraže i identifikuju osobu koja je prijetila N1 medijima.

Takođe još jednom molimo predstavnike vlasti da učine sve što je u njihovoj moći da se ovakva atmosfera u društvu smiri.

Mreža Safe Journalists će o ovom slučaju informisati sve domaće i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, navodi se.

Izvor: Al Jazeera