Pismo Borisu Johnsonu: Potrebna je odlučna britanska akcija u BiH

Organizacija Remembering Srebrenica traži da jačanje snaga EUFOR-a i osiguranje vojne prisutnosti koja bi spriječila daljnju eskalaciju.

Ujedinjenom Kraljevstvu i dalje nedostaje fokusa na prevenciju zločina, kaže se u pismu (Getty)

Organizacija Remembering Srebrenica, inicijativa iz Velike Britanije koju djelimično finansira vlada te zemlje, a koja je, između ostalog, posvećena očuvanju sjećanja na genocid i borbu protiv mržnje, uputila je pismo premijeru Velike Britanije Borisu Johnsonu u kojem je od njega zatražila jači angažman u potrazi za izlazom iz krize u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina.

Iz organizacije su naveli da su duboko zabrinuti zbog rizika od nasilja u BiH i „huškačke retorike“ člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda Milorada Dodika. Pozvali su se na ocjenu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da BiH prolazi kroz najveću egzistencijalnu krizu u postratnom periodu.

„Zabrinuti smo što Ujedinjenom Kraljevstvu i dalje nedostaje fokusa na prevenciju zločina. Bez sveobuhvatnog i koordiniranog međunarodnog odgovora usmjerenog na prevenciju zločina, vjerovatno će se propustiti prilika za ublažavanje rizika od daljnjeg pogoršanja stanja i nasilja“, navedeno je, između ostalog, u pismu.

Navodi se da su potezi koje najavljuje Dodik, a to je stvaranje paralelnih entitetskih institucija i vojske entiteta Republika Srpska, jednaki otcjepljenju tog entiteta i da direktno potkopavaju Dejtonski sporazum.

‘Zajedničke vježbe sa OSBiH’

Organizacija je navela da postoji i drugi faktor političke nestabilnosti zemlje, a to je vanjsko uplitanje.

„Susjedi BiH, ali i Rusija, raspiruju Dodikove secesionističke nagone. Uporno poricanje genocida u Srebrenici od strane Dodika i njegovih pristalica duboko su zabrinjavajući znaci etnonacionalizma koji je bio temelj nasilja iz 1990-tih godina i doveo do rata, zločina protiv čovječnosti i genocida. Rizik za Bošnjake, posebno povratnike u RS i ranjive zajednice zahtijeva odlučnu akciju Ujedinjenog Kraljevstva i međunarodne zajednice. Eskalacija ima potencijal da se raširi po cijelom Zapadnom Balkanu“, navedeno je.

Remembering Srebrenica od Johnsona traži da pozove Evropsku uniju na jačanje EUFOR-a i da osigura dovoljno značajnu vojnu prisutnost da spriječi daljnju eskalaciju koja bi mogla prerasti u nasilje, te da poveća prisustno u sjedištu NATO-a u Sarajevu.

„Velika Britanija trebala bi i razmotriti održavanje zajedničkih vojnih vježbi s Oružanim snagaa BiH, u demostraciji njihovog snažnog partnerstva“, dodaje se u pismu.

Izvor: Al Jazeera