Evropski zeleni podržali razvoj BiH kao građanske države

“EU stoji iza Dejtonskog sporazuma i u potpunosti će podržati dalju izgradnju Bosne i Hercegovine kao multietničke, multireligijske i građanske države.”

Pozvali su i EU da uvede sankcije Miloradu Dodiku i svim odgovornima za trenutnu političku krizu u BiH (EPA)

Evropska perspektiva Bosne i Hercegovine i njen razvoj kao građanske, multietničke i multireligijske države podržan je rezolucijom usvojenom na 34. kongresu Evropskih zelenih.

“EU se snažno protivi bilo kakvim promjenama granica, posebno na osnovu etničkih podjela. Snažno se zalažemo za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i za implementaciju obostrano dogovorenih koraka. EU stoji iza Dejtonskog sporazuma i u potpunosti će podržati dalju izgradnju Bosne i Hercegovine kao multietničke, multireligijske i građanske države. Trebalo bi da apeluje na sve aktere u zemlji, a posebno na politički vrh Republike Srpske da doprinese potpunom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje”, navodi se.

Pozvali su i EU da uvede sankcije Miloradu Dodiku i svim odgovornima za trenutnu političku krizu u BiH. Naglasili da je Dejtonski sporazum uspostavio posebnu odgovornost međunarodne zajednice, te upozorili na utjecaj Srbije na odnose u regiji.

“Znajući za utjecaj koji Vlada Srbije ima u regionu čekamo da vidimo da se to ne koristi za izazivanje sukoba, već za smanjenje tenzija i dalji rad na pomirenju između svih šest država Zapadnog Balkana”, navodi se u rezoluciji.

Izvor: Agencije