Dopremljeni američki helikopteri za Oružane snage BiH

Četiri helikoptera kupljena su uz pomoć vlade SAD-a.

Ovom nabavkom zračne snage BiH će moći nastaviti i još bolje izvršavati zadaće (Ministarstvo odbrane BiH)

Novi helikopteri za Oružane snage Bosne i Hercegovine, tipa Bell Huey II, dopremljeni su danas iz Sjedinjenih Američkih Država na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Na aerodromu su ih dočekali tehničari i specijalisti OSBiH i američkog proizvođača Bell Helicopters, koji su odmah pristupili njihovoj pripremi za probne letove.

Helikopteri su dopremljeni civilnim tansportnim avionom Antonov An-124, ukrajinske kompanije Antonov Aviation Company (AAC), koju je angažirao Bell.

Avion je poletio s aerodroma u gradu Huntsvilleu, iz američke savezne država Alabama.

Radi se o četiri helikoptera, čiji je ugovor o nabavi ukupne vrijednosti 38.539.378 dolara, od čega je Bosna i Hercegovina sudjelovala s 4.360.000 dolara, odnosno, kroz program Foreign Military Sales (FMS).

Poboljšana varijanta

Preostali iznos osigurala je vlada SAD-a sredstvima iz američkog programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Financing (FMF).

Helikopter vojne oznake UH-1H-II Huey II modernizirana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opće namjene UH-1H Iroquois (poznat i kao „Huey“), koji se nalazi u inventaru Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane OSBiH.

Ovom nabavkom Brigada će moći nastaviti i još bolje izvršavati zadaće zračnog prijevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadaće u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga.

Službena primopredaja helikoptera planirana je nakon probnih letova, uz prisustvo medija i zvanica.

Izvor: Agencije