Ustavni sud BiH o koncesijama za izgradnju HE na Drini u januaru

Od učesnika u postupku u ovom predmetu zatražit će se relevantni podaci u vezi s donošenjem odluke o privremenoj mjeri u ovom predmetu.

Spor između države Bosne i Hercegovine i entiteta RS nastao je u vezi s dodjelom koncesija

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u predmetu o rješavanju spora između Bosne i Hercegovine i bh. entiteta Republika Srpska u vezi s dodjelom koncesija, kada je riječ o sporu o izgradnji hidroelektrane na rijeci Drini, odlučio da odgodi odlučivanje o privremenoj mjeri do januara 2022. godine, za kada je planirano održavanje naredne plenarne sjednice.

“Do tada će Ustavni sud od učesnika u postupku u ovom predmetu zatražiti relevantne podatke u vezi s donošenjem odluke o privremenoj mjeri u ovom predmetu”, saopćeno je iz Ustavnog suda nakon plenarne sjednice u petak, prenosi Anadolija.

Riječ je o zahtjevu 24 člana Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i RS-a nastalog u vezi s dodjelom koncesija.

Bez konsultacija s državom BiH

U saopćenju od četvrtka navedeno je kako je u ovom predmetu Ustavni sud donio rješenje kojim je utvrdio da Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine, u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije, nije izvršila djelomičnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U 16/20 od 16. jula 2021. godine.

“Na zahtjev komisije, ovim rješenjem Ustavni sud Bosne i Hercegovine je produžio rok komisiji za izvršenje navedene odluke Ustavnog suda za daljnjih šest mjeseci od dana dostavljanja ovog rješenja. Dalje, navedenim rješenjem je naloženo Sudu Bosne i Hercegovine da preduzme mjere s ciljem hitnog rješavanja spora koji se vodi pod brojem SI 3 U 041293 21 Fp protiv rješenja o imenovanju Zajedničke komisije za rješavanje spornih pitanja između Bosne i Hercegovine i RS-a u vezi s dodijeljenim koncesijama”, navedeno je u saopćenju.

Ustavni sud se izjašnjavao o sporu između Bosne i Hercegovine i RS-a o izgradnji hidroelektrane na Drini, koju zajednički planiraju izgraditi RS i Srbija, bez da je ranije postignuto konsultiranje s državom Bosnom i Hercegovinom.

Izvor: Agencije