SIPA uhapsila sedam osoba u Bijeljini i na Sokocu zbog ratnih zločina

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, biti predate Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu ( SIPA) su danas na području Bijeljine i Sokoca, slobode lišili sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva" (Fena)

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu ( SIPA) su danas na području Bijeljine i Sokoca, slobode lišili sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo “ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, prenosi Anadolija.

“Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su danas na području Bijeljine i Sokoca, slobode lišili sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo ‘ratni zločin protiv civilnog stanovništva’, a u vezi sa krivičnim djelima ‘individualna i komandna odgovornost’ i ‘sapočinilaštvo'”, saopćeno je iz SIPA-e.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, biti predate na dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Sedmero djece i osam žena

“Osumnjičeni se terete da su kao pripadnici policijskih struktura RS-a, učestvovali u ubistvu 22 osobe bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo sedmero djece i osam žena, a koji su ubijeni u mjestu Balatun kod Bijeljine”, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Među osumnjičenima koji su lišeni slobode su i osobe koje se terete za direktno učestvovanje u egzekucijama žrtava.

Izvor: Agencije