Reynders pozvao zemlje Zapadnog Balkana na reformu pravosuđa

Vladavina prava i modernizacija pravosuđa važan su dio pristupnog procesa tih država, naročito sada kad postoje sumnje u apsorpcijsku sposobnost EU-a u proširenju na nove članice, kazao je Reynders.

Reynders je pozdravio odlučnost država Zapadnog Balkana da unaprijede i moderniziraju svoje pravosudne sisteme (EPA)

Evropski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders pozvao je države na Zapadnom Balkanu da u saradnji s Evropskom unijom rade na reformi svojih pravosudnih sistema i vladavini prava, kao ključnim pitanjima u njihovim pristupnim procesima s EU-om.

Vladavina prava i modernizacija pravosuđa važan su dio pristupnog procesa tih država, naročito sada kad postoje sumnje u apsorpcijsku sposobnost EU-a u proširenju na nove članice, što je  je dug proces, kazao je Reynders nakon ministarske konferencije EU-zapadni Balkan, koja je održana na Brdu kod Kranja, u okviru slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a, prenosi Hina.

Sastanku su, uz države u regiji, prisustvovali i predstavnici Eurojusta i drugih evropskih agencija, te predstavnici Francuske i Češke, članica koje će iduće godine predsjedati Vijećem EU-a.

Modernizacija pravosudnih sistema

Glavne teme konferencije bile su vladavina prava, pravosudne reforme i digitalizacija pravosuđa, pri čemu je EU spremna pomoći svojim resursima državama u regiji Zapadnog Balkana, u reformi i osposobljavanju kadrova za nezavisno i kompetentno pravosuđe.

Reynders je kazao da pozdravlja političko opredjeljenje i odlučnost koju su na sastanku pokazale države Zapadnog Balkana u nastojanju da uz podršku EU-a unaprijede i moderniziraju svoje pravosudne sisteme.

Reynders je pozdravio odluku slovenske vlade po kojoj su se nedavno i dva slovenska delegirana tužioca uključila u rad ureda Evropskog javnog tužioca (EPPO).

Istrage o mogućim štetama na račun budžeta EU-a

Slovenija se kao zadnja članica pridružila tom obliku proširene saradnje država članica i omogućila djelovanje tog tijela koje će se baviti kaznenim predmetima vezanim uz štete nanesene sredstvima zajedničkog evropskog budžeta.

EPPO je počeo svoje istrage 1. juna ove godine i već je polučio značajne rezultate, pokrećući istrage u oko 350 predmeta o mogućim štetama na račun evropskog budžeta u korištenju evropskih sredstava, kazao je Reynders.

Prema njegovim riječima, riječ je o ukupnoj potencijalnoj šteti u visini od 4,5 milijardi eura.

Pravosudni postupak protiv prekršitelja nije ovisan samo o EPPO-u, nego i o podršci koju će imati njegovi tužioci u Evropskoj uniji, kod država članica, ali i partnerskih zemalja nečlanica, pa i onih na Zapadnom Balkanu, naveo je evropski povjerenik za pravosuđe.

Izvor: Agencije