Posmrtni ostaci poginulih u autobuskoj nesreći dovezeni u Skoplje

Bugarske vlasti su utvrdile da je autoput imao nedostatke, a uzrok smrti 45 osoba je požar u autobusu; istražuje se i mogućnost postojanja sumnjivih zapaljivih materija koje su mogle izazvati požar.

Posmrtni ostaci žrtava dovezeni su na aerodrom u Skoplju u dva bugarska vojna transportna aviona (Anadolija)

Posmtni ostaci 45 osoba poginulih u nesreći koja se dogodila 23. novembra na zapadu Bugarske, dovezena su u Sjevernu Makedoniju – na Međunarodni aerodrom Skoplje u dva bugarska vojna transportna aviona, piše Anadolija.

Na Trgu Skenderbeg u Skoplju položeni su vijenci u znak sjećanja na žrtve.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Makedonije saopćilo je da će se kolona, u kojoj se nalaze posmrtni ostaci žrtava nesreće, kretati određenim putevima glavnog grada, a da građani mogu pratiti ceremoniju na ekranu koji će biti postavljen na Trgu Skenderbeg.

Identifikacija posmrtnih ostataka završena je u srijedu, nakon DNK analize u Bugarskoj.

Poginulo 45 osoba

Istragu o autobuskoj nesreći koja se dogodila pri povratku putnika iz Istanbula za Skoplje, provele su bugarske vlasti.

Prema preliminarnim podacima, bugarske vlasti su utvrdile da je autoput imao neke nedostatke, a uzrok smrti 45 osoba je požar u autobusu.

Osim ljudskog faktora, bugarsko tužilaštvo istražuje i mogućnost sumnjivih zapaljivih materija koje su mogle izazvati požar u autobusu.

U nesreći je poginulo 45 osoba, a sedam je povrijeđeno kada je putnički autobus sjevernomakedonskih registarskih tablica udario u barijere na autoputu “Struma” na zapadu Bugarske.

Izvor: Agencije