Vučić: Mladi od 16 do 30 godina dobijaju od države 100 eura

Srbijanski predsjednik je najavio pomoć od 85 eura za sve zdravstvene radnike, kao i pomoć penzionerima od 170 eura.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na godišnjoj konferenciji za novinare (Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je na godišnjoj konferenciji za novinare u srijedu u Beogradu da će 1. februara mladi od 16 do nepunih 30 godina dobiti pomoć od 100 eura.

Oni koji ispunjavaju taj kriterij, imat će pravo da se prijave od 15. do 30. januara, a 1. februara će im na račun leći 100 eura u dinarskoj protivrijednosti, rekao je srbijanski predsjednik.

Najavio je i pomoć od 10.000 dinara [85 eura] za sve zdravstvene radnike od 15. januara, kao i pomoć penzionerima od 20.000 dinara [170 eura].

“To je sve ukupno oko tri miliona ljudi koji će dobiti finansijsku pomoć”, rekao je Vučić.

Govoreći o mjerama za povećanje nataliteta, srbijanski je predsjednik najavio da će od 1. januara 2022. godine za prvo dijete, bez dodataka koje daju lokalne samouprave, država Srbija davati 300.000 dinara [2.551 euro] jednokratnu pomoć, a novo je da će jednokratna davanja za drugo i treće dijete ubuduće iznositi 100.000 dinara [850 eura], uz postojeća novčana davanja lokalnih uprava.

On je najavio i izmjene krivičnog zakona kojima će se još snažnije uvesti preventivne mjere u borbi nad nasilja nad ženama.

Strane investicije

Srbijanski predsjednik izjavio je kako očekuje da do 2025. u kapitalne investicije u Srbiji bude uloženo 14 milijardi eura.

“Devet milijardi evra je za saobraćajnu infrastrukturu, milijarda evra je za vodovod i kanalizaciju, 700 miliona evra za mlade, 600 miliona evra za zdravstvo, 600 miliona evra za obrazovanje i digitalizaciju, 500 miliona evra za infrastrukturu u kulturi i turizmu, 500 miliona evra za energetiku, 300 miliona evra u poljoprivredu”, kazao je Vučić na godišnjoj konferenciji za novinare.

Dodao je da će 500 miliona eura biti uloženo u sportsku infrastrukturu, objasnivši da će novac biti investiran u odbojkaški nacionalni centar, nove bazene, atletski i fudbalski stadion.

Tehnološki parkovi

Prema njegovim riječima, do 2030. godine biće još više infrastrukturnih radova, a ukupna ulaganja biće oko 37 milijardi eura, ukoliko stopa rasta bude kao sadašnja.

“Do 2030. Srbija mora da postane važna tačka na svetskoj mapi razvijenih tehnologija”, kazao je Vučić, prenijela je novinska agencija Beta.

Rekao je i da Srbija ima prvi institut za vještačku inteligenciju u regiji i da je cilj da se nastavu sa ulaganjima u tu oblast.

“Srbija će 2030. godine imati i najmanje šest naučnotehnoloških parkova. Biće izgrađeni novi u Kragujevcu i Kruševcu i razmatramo hoće li biti dovoljno kadrova za sedmi u Novom Pazaru”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije