U Crnoj Gori od 1. januara minimalna zarada 450 eura

Parlamentarci su usvojili set zakona u okviru programa “Evropa sad”, koji je izazvao oštre kritike.

Za zakone je glasao i dio opozicije (Anadolija)

Zastupnici crnogorskog parlamenta usvojili su danas set zakona kojima se omogućava povećenje minimalne zarade sa 250 na 450 eura od 1. januara 2022. godine.

Ukidaju se doprinosi za zdravstvo, uvodi neoporezivi dio zarade do 700 eura, kao i povećanje poreske stope na zarade preko 1.000 eura sa devet na 15 posto, piše Beta.

Za zakone je glasao i dio opozicije, usvojeni su sa 50 glasova, iako vlast ima ukupno 41 zastupnika.

Izmjene seta zakona su dio programa nazvanog “Evropa sad”, koji je naišao na oštre kritike dijela opozicije, pojedinih stručnjaka, ali i zastupnika vladajuće većine.

Šef zastupničkog kluba vladajućeg Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović rekao je tokom rasprave da će taj savez podržati povećanje minimalne zarade jer su to tražili birači, ali je dodao da je program “Evropa sad” kockarski, hazarderski potez koji državu može dovesti u katastrofalno stanje.

Povećane i minimalne penzije

Naveo je da je budžet koncipiran tako da novac predviđen programom “Evropa sad” može biti isplaćivan svega nekoliko mjeseci.

U međuvremenu je Vlada, da bi dobila podršku DF-a, prihvatila amandman te stranke tako da se neće moći zadužiti 1,4 miliona eura koliko je bilo predviđeno Prijedlogom budžeta.

Skupština je usvojila i Prijedlog zakona o obeštećenju bivših korisnica naknada za troje ili više djece, a njegova primjena počet će 1. aprila, javile su Vijesti.

Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o dječjoj i socijalnoj zaštiti kojima se predviđaju dječiji dodaci za svu djecu do 18 godina sa primjenom od 1. oktobra 2022. godine.

Od 1. septembra bit će povećane i minimalne penzije pošto su usvojene i izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada