Izetbegović: RS je neuspješniji dio Dodikove priče o BIH

Bošnjaci imaju 46 pozicija manje u namjeri da Hrvatima ‘omile’ BiH, ne vidim ja tu neki pokušaj dominacije, unitarizma, rekao je čelnik SDA.

Izetbegović: Dva smo puta bili spremni izaći u susret hrvatskim predstavnicima (EPA)

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je u srijedu za Hrvatsku radio televiziju (HRT) da Milorad Dodik cijelo vrijeme vrijeđa Bosnu i Hercegovinu, vrijeđa Bošnjake, ponekad Hrvate, vrijeđa predstavnike međunarodne zajednice, da čini sve da Bosna i Hercegovina bude jedna neuspješna priča.

“Međutim, daleko neuspješniji dio te priče je Republika Srpska“, rekao je Izetbegović.

Član predsjedništva BiH i čelnik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik opetovano ponavlja kako će se Bosna i Hercegovina raspasti, a u utorak navečer rekao je za HRT kako BiH ne može opstati ako bosanski Hrvati ne dobiju treći entitet.

‘Činimo sve da se Hrvati osjećaju relaksirano’

Izetbegović pak kaže kako „činimo sve“ da se Hrvati, kao najmalobrojniji narod, osjećaju relaksirano.

„Hrvati od tih 300 važnih pozicija imaju 46 pozicija preko onoga što im Ustav garantira“, rekao je čelnik SDA.

„Bošnjaci imaju 46 pozicija manje u namjeri da Hrvatima ‘omile’ BiH. Ne vidim ja tu neki pokušaj dominacije, unitarizma“, rekao je Izetbegović.

Na tvrdnju voditelja da službeni Zagreb podupire cjelovitu Bosnu i Hercegovinu i put prema EU pod uvjetom da se poštuje izborna volja Hrvata i tri konstitutivna naroda, te na pitanje ima li na tim temeljima prostora za daljnji politički razgovor, Izetbegović je odgovorio potvrdno.

“Dva smo puta bili spremni izaći u susret hrvatskim predstavnicima, s time da ovaj put tražimo da se uklone blokade koje su nastale u međuvremenu od strane Hrvatske, odnosno HDZ-a i HNS-a“, rekao je Izetbegović.

“U Federaciji trpimo blokadu već treću godinu“, zaključio je.

Izvor: Agencije