Ministar Dragan Lukač saslušan u Tužilaštvu BiH

Pitanja su bila u vezi sa sjednicom Narodne skupštine i Vlade zbog prijenosa nadležnosti, rekao je Dragan Lukač.

Dragan Lukač je saslušan u predmetu 'napad na ustavno-pravni poredak BiH' (Al Jazeera)

Ministar unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Dragan Lukač i ministar pravde istog entiteta Anton Kasipović saslušani su danas u svojstvu svjedoka u Tužilaštvu BiH, a u predmetu “napad na ustavno-pravni poredak BiH”, odnosno o pripremi sjednice Narodne skupštine RS na kojoj su usvojeni zaključi o vraćanju nadležnosti sa BiH na Republiku Srpsku.

Lukač je nakon saslušanja izjavio da je tužioca zanimalo postupanje Vlade Republike Srpske tokom pripreme sjednice NSRS-a o vraćanju prenesenih nadležnosti, kao i vladin stav u pogledu odluka parlamenta i njihovog sprovođenja.

“Pitanja su bila u vezi sa sjednicom Narodne skupštine i vlade zbog prenosa nadležnosti. Uglavnom je sve već poznato javnosti”, rekao je Lukač Srni nakon jednosatnog ispitivanja u Tužilaštvu BiH, prenio je Tanjug.

Ispitan i entitetski ministar pravde

Prethodno je danas i ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović ispitan u svojstvu svjedoka.

Kasipović je rekao da nije bilo pitanja o “rušenju ustavnog poretka BiH” nego da je tužioca uglavnom interesovalo postupanje vlade u pogledu skupštinskih odluka o vraćanju prenesenih nadležnosti.

Narodna skupština Republike Srpske 10. decembra je na posebnoj sjednici o vraćanju prenesenih nadležnosti usvojila Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o vraćanju nadležnosti prenesenih sa Republike Srpske na nivo BiH.

Tužilaštvo BiH je nakon toga otvorilo predmet protiv više lica zbog osnovane sumnje da su počinila krivično djelo napad na ustavni poredak.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada