Islamska zajednica: Cilj je proizvesti vjersku netrpeljivost prema muslimanima u BiH

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini osudio je pokušaj dehumanizacije muslimana u BiH.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović (Anadolija)

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini osudio je retoriku političara u zemlji i izvan nje, nazivajući je pokušajem stigmatizacije i dehumanizacije bosanskohercegovačkih muslimana-Bošnjaka, čiji se svjetonazor, poručili su iz te krovne vjerske institucije muslimana u BiH “nastoji prikazati nespojivim s naslijeđem i vrijednostima savremene Evrope”.

Premda se izravno ne navodi o kojima političarima je riječ, reakcija iz Islamske zajednice u BiH došla je nekoliko dana nakon što je mađarski premijer Viktor Orban rekao da će biti izazov integrirati Bosnu i Hercegovinu u Evropsku uniju, ističući da u toj zemlji živi oko dva miliona muslimana.

Poticanje vjerske netrpeljivosti

Iz Islamske zajednice navode da takvo djelovanje ima cilj da proizvede vjersku netrpeljivost prema muslimanima u evropskim diplomatskim središtima i u široj javnosti, kao podlogu za pribavljanje podrške politici razbijanja Bosne i Hercegovine, suverene i teritorijalno cjelovite države.

“Ta insinuacija služi kao podloga za nove atake na Bosnu i Hercegovinu i kao pogonsko gorivo za jačanje i širenje ekstremizma, islamofobije i drugih nasrtaja na slobodu, toleranciju i pluralističko biće BiH“, stoji u saopćenju Islamske zajednice, koje je potpisano i kao Rezolucija Islamske zajednice o neophodnosti očuvanja mira u toj zemlji.

Tezu o muslimanskoj prijetnji, koju u Islamskoj zajednici smatraju zlonamjernom, najbolje demantira, naveli su, “nepodijeljena privrženost bosanskohercegovačkih muslimana evropskim i univerzalnim ljudskim i civilizacijskim vrijednostima i idealima, posvjedočena i u najtežim uslovima života pod oružanom agresijom i u miru, poslije proživljenog genocida”.

Bosanski muslimani predstavljaju ogledalo Evrope

Iz Islamske zajednice u BiH ocjenjuju da muslimani u Bosni i Hercegovini, kao autohtoni Evropljani, danas predstavljaju ogledalo Evrope na kojem se zrcali njena vjerodostojnost u slijeđenju najviših univerzalnih i vlastitih vrijednosti i vjerodostojnost njenog humanističkog naslijeđa.

Pozvali su sve dobronamjerne ljude u Bosni i Hercegovini, bez obzira na političke, nacionalne, vjerske i druge razlike, da učine maksimalan napor na očuvanju dva bosanskohercegovačka zajednička dobra – mira i države, kao garancije života dostojnog čovjeka građana i naroda.

Od odgovornih političkih ličnosti u zemlji, njenom susjedstvu i u svijetu očekuju i traže da poštuju interese velike većine građana ove zemlje, navodeći da njima nije ni do kakvih novih sukoba i podjela, ni do kakvih političkih zapleta i kriza koje vraćaju u prošlost, već isključivo do mirnog i dostojanstvenog života, kakvog žive građani u zemljama Evrope i naprednog svijeta.

Od Evropske unije su zatražili da Bosni i Hercegovini u najskorije vrijeme dodijeli kandidatski status; od NATO-a ubrzanje procesa pristupanja Alijansi, a od Vijeća sigurnosti UN-a da kontinuirano produžava i ojačava mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, u cilju osiguranja mira i stabilnosti.

BiH primiti u NATO i EU

U reakciji Islamske zajednice stoji da dvadeset i šest godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog ugovora, bez obzira na sve poteškoće, izazove i krize na koje Bosna i Hercegovina nailazi na putu svog savremenog razvoja, neophodno je uvijek imati u vidu kontinuitet posebnosti i bogatstvo naslijeđa koje ova zemlja i njeni narodi i građani baštine, kao garanciju, podlogu i poticaj u njihovom modernom političkom, društvenom i kulturnom životu.

Opredijeljena ka punopravnom članstvu u NATO savezu i Evropskoj uniji, Islamska zajednica vjeruje da Bosna i Hercegovina, kao cjelovita i demokratska država, ima historijske, političke, kulturne, ekonomske i sve druge pretpostavke za autentičnu i kreativnu ulogu u evropskoj porodici zemalja i naroda u 21. stoljeću.

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini navodi da u posljednje vrijeme sa zabrinutošću prati tendencije u domaćoj i međunarodnoj politici koje građane u BiH suočavaju s prijetnjom novih sukoba i podjela, kao i poništenje svih tekovina mira i napretka koje je ova zemlja ostvarila u posljednjih četvrt stoljeća, od okončanja rata 1995. godine.

Neodgovorni pojedinci i skupine u zemlji i okruženju podstiču nepovjerenje i nesnošljivost među narodima i građanima Bosne i Hercegovine, šire retoriku i vode politiku koja bi ovu zemlju mogla pretvoriti u konfliktno područje, a njene stanovnike lišiti elementarnog prava da žive u slobodi, zaključuje se u saopćenju Islamske zajednice.

Izvor: Agencije