Struka saglasna da su Srbiji potrebne restriktivnije mjere

Nova varijanta korona virusa blaža je od delta soja, ali može izazvati komplikacije kod osoba sa slabim imunitetom i hroničnim bolestima, upozorio je epidemiolog Tiodorović.

Tiodorović je ocijenio da je 2021. godina bila teška (EPA)

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da je struka saglasna da su u Srbiji potrebne restriktivnije protivpandemijske mjere, ističući mjeru cjelodnevnih COVID propusnica.

Tiodorović je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da u ekonomskom i političkom smislu nije ispravno primjenjivati restriktivne mjere samo prema ugostiteljskim objektima, za koje je trenutno potrebna COVID propusnica nakon 20 sati, prenosi agencija Beta.

Prema njegovim riječima, nova varijanta korona virusa blaža je od delta soja, ali kako je dodao, omikron može izazvati komplikacije kod osoba sa slabim imunitetom i hroničnim bolestima.

‘2021. je bila teška’

“Možemo očekivati da će biti problem za kliničare zbog diferenciranja dijagnoze, jer može imati tempterature ali i ne, može da liči na prehladu. Imaćemo veliki broj zaraženih, kao u Britaniji i SAD-u, gde dominira u tri četrvrtine broja novozaraženih. U kratkom periodu ćemo imati veliki udar na bolnice”, rekao je on.

Tiodorović je ocijenio da je 2021. godina bila teška i da je od bolesti COVID-19 umrlo mnogo ljudi, ali da je pozitivno što je u staračkim domovima bila povoljnija situacija nego 2020, jer je vakcinacija bila oko 90 posto.

“U kratkom periodu smo napravili tri COVID bolnice koje su dale svoj efekat. Počeli smo sa vakinacijom među prvima u svetu, a onda smo ispunili dah. Da smo dostigli obuhvat na 80 odsto tokom leta, bila bi mnogo mirnija situacija”, rekao je Tiodorović.

Izvor: Agencije