Schmidt pozvao na ograničenu reformu Ustava BiH i izmjenu Izbornog zakona

Suština presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci jasna: svi građani u BiH treba da imaju jednaka prava, poručio visoki predstavnik Christian Schmidt.

"Ono što jeste hitno potrebno je da se otkloni diskriminacija u izbornom procesu u vezi s Predsjedništvom i Domom naroda BiH, kako bi svi građani imali jednako pravo da učestvuju na općim izborima 2022. godine u skladu s presudom Evropskog suda za ljudska prava", izjavio je Christian Schmidt (EPA)

Visoki predstavnik Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozvao je danas na ograničenu reformu Ustava BiH i izmjene Izbornog zakona u cilju jačanja temeljnih principa i transparentnosti izbora u BiH, javlja Anadolija.

On je podsjetio da je suština sada već 12 godina stare presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci jasna: svi građani u BiH treba da imaju jednaka prava.

U saopštenju iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) navodi se da presuda Sejdić – Finci nije jedina presuda Evropskog suda za ljudska prava koju vlasti u BiH i dalje zanemaruju – vlasti moraju poduzeti i korake koje je taj sud naložio u presudima u predmetima Zornić, Pilav i Šlaku, kao i najrecentnijem predmetu Pudarić, čime bi se okončala diskriminacija na osnovu etničke pripadnosti ili prebivališta.

Omogućiti svakom građaninu jednak tretman

U Aneksu IV Dejtonskog sporazuma, koji sadrži Ustav ove zemlje, stoji da je BiH demokratska država, koja djeluje u skladu s vladavinom prava i da se Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i njeni Protokoli u BiH primjenjuju direktno te imaju prioritet nad svim ostalim zakonima.

Dodaje se da je imajući to u vidu, vrijeme da se svakom građaninu BiH ponudi jednak tretman, kao što je navedeno u presudi u predmetu Sejdić – Finci.

“Vijeće Evrope je pokazalo veliko strpljenje dugih 12 godina. I duh dejtonskog ustava i Evropska konvencija o ljudskim pravima predstavljaju dobru osnovu za njihovo prosuđivanje. Istovremeno, namjera ove presude nije da dovede u pitanje državotvornost tri konstitutivna naroda. Sve dok nadležni organi BiH ne odluče drugačije, to ostaje na snazi. Ono što jeste hitno potrebno je da se otkloni diskriminacija u izbornom procesu u vezi s Predsjedništvom i Domom naroda BiH, kako bi svi građani imali jednako pravo da učestvuju na općim izborima 2022. godine u skladu s presudom Evropskog suda za ljudska prava”, izjavio je Christian Schmidt.

Izvor: Agencije