Pušten ratni zločinac Milivoj Petković, osuđen za zločine nad Bošnjacima

Petković je danas stigao avionom u Zagreb nakon čega je otputovao za Split, potvrdila je hrvatskim medijima advokatica Vesna Alaburić.

Petković je iz zatvora u Hagu bio prebačen u pritvor u Belgiji gdje je do kraja odslužio kaznu (ICTY)

Milivoj Petković kojeg je Haaški sud osudio na 20 godina zatvora u sklopu procesa protiv šestorice dužnosnika tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne izašao je na slobodu, pišu hrvatski mediji.

Petković je danas stigao u Hrvatsku, a na zagrebačkom aerodromu ga je dočekala advokatica Vesna Alaburić.

“U Zagrebu je bio samo u transferu, nakon toga je produžio u Split. Već je sletio, tamo je sada s obitelji”, rekla je Alaburić za Index.hr.

“U zatvoru je proveo oko 14 godina. Odslužio je dvije trećine kazne pa smo podnijeli zahtjev za prijevremeno puštanje”, rekla je.

Zločini nad Bošnjacima

Petkovića je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) 2017. osudio zajedno s nekadašnjim predsjednikom vlade tzv. Herceg-Bosne Jadrankom Prlićem, ministrom dobrane Brunom Stojićem, načelnikom Glavnog stožera HVO-a generalom Slobodanom Praljkom, komadantom Vojne policije HVO-a Valentinom Ćorićem i predsjednikom Komisije za razmjenu zarobljenika Berislavom Pušićem u slučaju Hercegbosanske šestorke na ukupno 111 godina zatvora.

Njemu su na teret stavljeni zločini počinjeni nad Bošnjacima tokom šest mjeseci 1993. na dijelu teritorija pod nadzorom vlasti tzv. Herceg-Bosne.

Petković je iz Pritvorske jedinice u Scheveningenu u Haagu prebačen u Belgiju na izdržavanje kazne.

Pokajničko pismo

Petković je početkom septembra napisao pokajničko pismo koje je zatim uputio predsjedniku Haškog tribunala, sudiji Carmelu Agiusu.

Pismo je objavljeno u sklopu podneska Petkovićevih advokata, kojim oni odgovaraju na protuargumente tužilaštva na njegov raniji zahtjev za puštanjem na prijevremenu slobodu.

U pismu general Milivoj Petković (71) pokazuje “jasne znakove rehabilitacije”, rekli su advokati Vesna Alaburić i Davor Lazić u tom podnesku.

Petković je iz zatvora u Hagu bio prebačen u pritvor u Belgiji gdje je do kraja odslužio kaznu.

Rođen je u Šibeniku 1949., a diplomirao je na Vojnoj akademiji Jugoslavenske narodne armije (JNA) i imao je čin pukovnika.

Izvor: Agencije