Sjeverna Makedonija: Zaev podnio ostavku

Odluka je logičan korak koji proizlazi iz ishoda lokalnih izbora i kao i izraz preuzete odgovornosti za izborni rezultat, napisao je Zoran Zaev.

Demokratija znači i odgovornost, napisao je Zoran Zaev (EPA)

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev dostavio je danas parlamentu ostavku na tu funkciju, saopštila je vlada u Skoplju.

Ostavka premijera Zaeva, prema najavama, trebala bi sutra biti konstatovana na plenarnoj sednici Sobranja Sjeverne Makedonije, koja je ranije zakazana za postavljanje zastupničkih pitanja.

Zaev je predsjednika Sobranja Talata Dxaferija i zastupnikru pismu obavijestio da podnosi ostavku na funkciju premijera i objasnio da je ta “odluka logičan korak koji proizlazi iz ishoda lokalnih izbora i kao izraz preuzete odgovornosti za izborni rezultat”.

Prema njegovim riječima, rezultati poslednjih izbora, iako su bili lokalni, za politički trenutak u kojem se nalazi zemlja imaju principijelnu i političku težinu.

„U ovakvom uslovima za mene lično i kao premijera, zbog politika u koje vjerujem, zbog demokratskih i evropskih vrednosti u koje vjerujem, politički neodgovrno i neopravdano bi bilo da pred mojim narodom i mojom zemljom lično produžim da vodim Vladu na evroatlantskom putu”, napisao je Zaev u ostavci, prenijela je Beta.

Istakao je da smatra da će drugi premijer iz redova SDSM to moći da ostvari na bolji način i sa uspjehom za građane i za državu.

„Mojom ostavkom želim preuzeti odgovornost, želim da ostavim primjer da se prepoznaju odluke vrline kada je to neophodno i da time dam još jedan doprinos jačanju demokratskog kapaciteta naroda, ali isto tako i da budući lideri budu svjesni svoje građanske dužnosti kada preuzimaju brigu za svoju zemlju. Zato što demokratija znači i odgovornost”, napisao je donedavni lider SDSM-a.

Kovačevski mogući mandatar

Nakon što ostavka Zaeva bude prihvaćena predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski treba dodijeliti mandat novom mandataru, za kojeg je Zaev ranije već najvio da će biti novoizabrani lider SDSM-a Dimitar Kovačevski.

Prema Ustavu, predsjednik države je dužan da u roku od 10 dana povjeri mandat partiji, odnosno zastupnicima koji imaju više od polovine zastupnika u parlamentu sa 120 mjesta.

Mandatar ima rok od 20 dana da Sobranju podnese program rada i sastav vlade.

Zaev je krajem oktobra u izbornoj noći drugog kruga lokalnih izbora, kada je postalo jasno da je SDSM poražen od VMRO DPMNE-a, javno objavio da podnosi ostavke na funkcije predsjednika stranke i premijera Sjeverne Makedonije.

Ostavku na mjesto lidera stranke ozvaničio je 26. novembra.

Na mjesto predsednika SDSM-a Zaev je izabran 2013. godine, a prvu vladu je formirao 31. maja 2017., a drugu 30. avgusta 2020.

Izvor: Agencije