Sud BiH izdao naredbu za izuzimanje dokumentacije iz entitetskih institucija RS-a

Tužilaštvo BiH istragu je otvorilo nakon što je skupština RS 10. decembra usvojila zaključke kojima podržava povlaćenje saglasnost tog entiteta na državne zakone.

SIPA izuzima dokumentaciju iz Vlade Republike Srpske, Narodne skupštine Republike Srpske i više političkih partija iz tog bosanskohercegovačkog entiteta (Armin Durgut / PIXSELL)

Sud Bosne i Hercegovine izdao je, na zahtjev Tužilaštva BiH, naredbu za izuzimanje dokumentacije Vlade Republike Srpske, Narodne skupštine Republike Srpske i više političkih partija iz tog bosanskohercegovačkog entiteta, u okviru istrage zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela rušenje ustavnog poretka.

U izvršenju naredbe postupa Agencija za istrage i zaštitu (SIPA BiH), saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH istragu je otvorilo nakon što je Narodna skupština Republike Srpske 10. decembra usvojila zaključke kojima podržava povlaćenje saglasnost tog entiteta na državne zakone o odbrani i sigurnosti, sistemu prikupljanja poreza i carina te o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

Te je zaključke predložila vladajuća većina okupljena oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika. On je predložio da Republika Srpska u roku od šest mjeseci preuzme sve ovlasti koje kani uskratiti državi, u procesu koji je većina domaće i međunarodne javnosti ocijenila kao ugrožavanje mira u BiH i regiji.

Opozicija saslušana u svojstvu svjedoka

Opozicone stranke nisu podržale Dodikove prijedloge, a njihovi su zastupnici bojkotirali glasanje o zaključcima koji su postali povod za istragu državnog Tužilaštva.

Tužilaštva je, u svojstvu svjedoka, već saslušalo neke od opozicionih političara, među njima i lidera opozicije Mirka Šarovića.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović ranije je kritikovala da je riječ o političkom procesu te tvrdi kako RS ničim ne dovodi u pitanje ustavni poredak BiH.

Krivični zakon BiH za rušenje ustavnog poretka propisuje kazne od najmanje pet godina zatvora.

Izvor: Agencije