Delegacija EU u BiH tvrdi: Varhely se usprotivio Dodiku

Iz Delegacije EU kažu da je komesar Varhelyi pozvao Milorada Dodika da ne poduzima nikakve jednostrane i ireverzibilne korake ka urušavanju institucija na državnom nivou.

Komesar Varhelyi je naglasio da bi planovi rukovodstva Republike Srpske za urušavanje državnih institucija udaljili Bosnu i Hercegovinu od usklađivanja sa pravnom stečevinom EU (EPA)

Delegacija Evropske unije (EU) u BiH tvrdi da je evropski komesar Oliver Varhely bio protiv planova člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika (SNSD) i vlasti bh. entiteta Republika Srpska o povlačenju nadležnosti iz državnih institucija na posebnoj sjednici Narodne skupštine tog entiteta, pišu večeras bh. mediji.

“Činjenica da je član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik obavijestio komesara Varhelyija tokom njegove posjete BiH 24. i 25. novembra o svojoj namjeri da sazove sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske za 10. decembar kako bi započeo proces povlačenja nadležnosti, ni na koji način ne implicira da je za takve planove dobio pristanak niti saglasnost. Naprotiv, komesar Varhelyi se usprotivio ovim planovima”, saopćeno je iz delegacije EU-a

Navode kako je stav komesara Varhelyija o povlačenju nadležnosti koje je najavilo rukovodstvo bh. entiteta Republika Srpska jasno izražen tokom ove posjete u njegovim izjavama za medije.

Pozvao Dodika da ne poduzima jednostrane korake

“Komesar Varhelyi je naglasio da bi planovi rukovodstva Republike Srpske za urušavanje državnih institucija udaljili Bosnu i Hercegovinu od usklađivanja sa pravnom stečevinom EU i stavili evropski put na čekanje. Osim toga, istakao je da će se to negativno odraziti na ekonomiju i građane. Komesar je ovaj stav ponovio i u razgovoru sa Miloradom Dodikom prije nekoliko dana”, saopćeno je.

Iz Delegacije EU kažu da je komesar Varhelyi pozvao Milorada Dodika da ne poduzima nikakve jednostrane i ireverzibilne korake ka urušavanju institucija na državnom nivou.

“Iako zaključci koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 10. decembra nemaju izvršnu snagu, samo njihovo usvajanje predstavlja dalji korak slijepom ulicom u pravcu eskalacije. Ovakav stav je ponovo potvrđen u zajedničkom saopštenju zemalja članica Kvinte i EU koji je objavljen 10. decembra. EU je u potpunosti opredijeljena za teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i odbacuje svaki plan koji bi narušio ustavni okvir BiH”, zaključeno je.

Izvor: Agencije