Niz nepravilnosti u poslovanju Domovinskog pokreta

Dugačak je popis nepravilnosti koje je Ured otkrio kod DP-a, uključujući i nabavku CD-ova s božićnim pjesmama i buteljama vina Miroslava Škore.

Potpredsjednik Sabora Miroslav Škoro se ovo ljeto, uz puno turbulencija, razišao sa strankom DP (Patrik Macek/PIXSELL)

Državni ured za reviziju Hrvatske objavio je izvještaj o poslovanju političkih stranaka i nezavisnih zastupnika u 2020, navodeći niz nepravilnosti u poslovanju Domovinskog pokreta, među njima i one oko nabavke vina i nosača zvuka uz koje se veže tadašnji čelnik stranke Miroslav Škoro.

Dugačak je popis nejasnoća i nepravilnosti koje je Ured otkrio kod DP-a, a iako ih tako ne imenuje, jasno je da se radi o CD-ovima s božićnim pjesmama i buteljama vina Miroslava Škore koji se ovo ljeto, uz puno turbulencija, razišao sa strankom.

Nema dokumenata jesu li vino i CD-ovi zaista došli u DP

DP je, utvrđeno je revizijom, glavinu novca za reprezentaciju – 280.500 kuna [37.291 eura]  ili 62,5 posto ukupnih sredstava – potrošio za nabavku vina i CD-ova, no problem je što se ne može iščitati svrha zbog koje su nabavljeni.

Nema dokumentacije iz koje smo mogli potvrditi u koju je svrhu roba nabavljena, je li zaista došla u stranku, gdje je i za što utrošena, odnosno podijeljena, rekla je u srijedu glasnogovornica Državnog ureda za reviziju Biserka Čoh Mikulec, izvijestila je Hina.

Pregledavajući ‘papire’, Ured je utvrdio da troškove za ugostiteljske usluge (52.600 kuna ili 6.992 eura), namirnice, pića te pribor (9251 kuna ili 1.229), odjeću (2000 kuna ili 265 eura) te društvene igre i pribor za crtanje (1893 kune ili 251 euro) ne prate podaci o osobama koje su počašćene, odnosno darivane.

Otkrio je i kako je DP lani za oglašavanje i emitiranje reklamnih poruka i emisija potrošio 1,9 milijuna kuna [252.597 eura], no problem je što značajan dio računa nema podatke iz kojih bi se moglo potvrditi jesu li i kada poruke i emisije emitirane.

Za uređenje poslovnih prostora DP je izvođaču radova platio 113 hiljada kuna [15.000 eura], no nije sastavljen zapisnik kojim bi se potvrdila provjera kvalitete i kvantitete obavljenih, obračunatih i plaćenih radova.

Na najam automobila stranka je potrošila gotovo 35 hiljada kuna [4.653 eura], no nije vodila evidencije o svrsi njihova korištenja.

Naknade za službena putovanja i bez naloga

Naknade za službena putovanja isplaćivane su i bez putnih naloga, dodala je Čoh Mikulec.

Ured je propuste otkrio i u nizu drugih područja – pogrešno su iskazani prihodi za prekovremeni rad, DP nije vodio uredno blagajničko poslovanje, rashodi za 2020. iskazani su manje za 80.000 kuna [10.635] itd.

Zbog svega toga, stranka je od revizije dobila uvjetno mišljenje i za finansijske izvještaje i za usklađenost poslovanja.

Uvjetno mišljenje o financijskim izvještajima dobila je i zastupnica nacionalnih manjina Ermina Lekaj Prljaskaj, što je svojevrsni napredak, jer je za 2019. dobila uvjetna mišljenja i za finansijski izvještaj i za usklađenost poslovanja.

Za prošlu godinu, revizija je utvrdila i da u nekim slučajevima rashodi u poslovnim knjigama nisu istovjetni onim u finansijskim izvještajima, troškovi cestarine od 4100 kuna [545 eura] evidentirani su na računu usluge telefona, pošte i prijevoza, a u Izvještaju o prihodima i rashodima na računu naknade ostalim osobama izvan radnog odnosa.

Svi izvještaji idu DORH-u

Državni ured za reviziju sve izvještaje o obavljenoj reviziji dostavlja DORH-u, potvrdila je Čoh Mikulec.

Revizija je, inače, za 2020. pregledala poslovanje 45 političkih stranaka, što je otprilike četvrtina, te šest nezavisnih zastupnika.

Stranke obuhvaćene revizijom imale su prihode od 149 miliona kuna [19,80 miliona eura], rashode od 132,7 miliona kuna [17,64 miliona eura]  pa su na koncu 2020. imale višak prihoda od 16,4 miliona kuna [2,18 miliona eura].

Stranke i nezavisni zastupnici sve više postupaju u skladu s propisima, ali nepravilnosti i propusta ima i dalje, kazala je Čoh Mikulec.

Izvor: Agencije