Hrvatska nije zadovoljavajuće provela nijednu preporuku o sprečavanju korupcije

GRECO u današnjem saopćenju ističe da Hrvatska mora učiniti više u sprječavanju korupcije i promociji integriteta u centralnoj vlasti i provedbi zakona. 

Od 17 preporuka Skupine država protiv korupcije (GRECO), Hrvatska je osam provela djelomično, a devet nikako (Srecko Niketic/PIXSELL)

Hrvatska nije na zadovoljavajući način provela nijednu od 17 preporuka GRECO-a iz zadnjeg izvještaja o sprečavanju korupcije, saopćilo je u srijedu tijelo Vijeća Evrope za borbu protiv tog problema.

Od 17 preporuka, Hrvatska je osam provela djelomično, a devet nikako, piše Hina.

Riječ je o preporukama iz petog evaluacijskog izvještaja o Hrvatskoj, koje je usvojeno početkom decembra 2019. a javno objavljeno u martu 2020. godine, navodi GRECO (Skupina država protiv korupcije) u izvještaju objavljenom danas.

Peti evaluacijski krug bio je fokusiran na najviše izvršne funkcije u centralnoj vlasti i agencijama za provedbu zakona.

GRECO u današnjem saopćenju ističe da Hrvatska mora učiniti više u sprečavanju korupcije i promociji integriteta u centralnoj vlasti i provedbi zakona.

Ipak, to tijelo navodi da nacrt zakona o sprječavanju sukoba interesa, kad su u pitanju najviši dužnosnici izvršne vlasti, ide u pravom smjeru prema ispunjenju nekih preporuka.

Neki postupci idu u dobrom smijeru

Njime se predviđaju novi mehanizmi za jačanje integriteta najviših dužnosnika izvršne vlasti, posebno mehanizam za otkrivanje sukoba interesa i godišnje izvještavanje o imovini. Ovaj zakon GRECO kani dodatno ocijeniti nakon što bude usvojen.

GRECO pozdravlja i činjenicu da su u postupku mjere nužne za napuštanje prakse da se kazne plaćaju u gotovini izravno policijskim službenicima.  Također pozdravlja i uključivanje predavanja o integritetu u školovanje i kasniju obuku policajaca.

GRECO ističe da Hrvatska tek treba donijeti revidirani etički kodeks policije, te provesti sveobuhvatnu procjenu područja policijskog rada u kojima postoji rizik od korupcije i istražiti mogućnosti daljnjeg poboljšanja procesa imenovanja i napredovanja u policiji.

Izvor: Agencije