Dodik: Politički proces koji je povelo Sarajevo je kraj BiH

Pripadnike SIPA-e neću primiti ako ne budu okupani, da se ne osjeti miris koji nose iz Sarajeva, rekao je Dodik.

U januaru ćemo zabraniti rad državnom pravosuđu u entitetu RS, rekao je Milorad Dodik (AP)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik izjavio je danas da je postupak koji je protiv srpskih zvaničnika pokrenulo Tužilaštvo BiH, zbog napada na ustavno-pravni poredak BiH, pokušaj da se sahrani Republika Srpska i da iza svega stoji namjera da se destabilizuje Republika Srpska, koja danas ima bolje pokazatelje od Federacije BiH.

“Ovaj proces koji su poveli je kraj BiH. Ne zato što ja tako mislim, već zato što su zloupotrijebili institucije”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Podsjetio je da je „Republika Srpska dugo ukazivala na to da je rad pravosuđa BiH politički motivisan i da Sud i Tužilaštvo BiH rade po nalogu političkog Sarajeva“, prenijeo je Tanjug.

Kako je naveo, žao mu je što je i opozicija Republike Srpske upletena u to i da oni, kako je kazao, svjesno ili nesvjesno idu u prilog onima koji žele od ovoga napraviti slučaj.

Najavio je da će Republika Srpska u toku januara donijeti zakon i uvesti svoje Visoko sudsko i tužilačko vijeće.

‘Do januara ćemo morati sarađivati’

Ponovio je da će zabraniti rad državnog pravosuđa na prostoru entiteta RS, ali da dotad, „moraju sarađivati“. Dodao je i da pripadnike SIPA-e neće primiti „ako ne budu okupani“.

„U januaru ćemo im zabraniti rad, do tad ćemo morati sarađivati. Neka oni slobodno dođu u stranku, ako dođu uljudno, fino, lijepo i ako se normalno i lijepo ponašaju, ako budu okupani, očešljani i da se ne osjeti nikakav miris koji nose iz Sarajeva onda možemo da sarađujemo sa njima. Ako bude drugačije, onda neće dobiti ništa”, poručio je, prenio je Klix.

Istakao je da dobrim rezultatima Srpske ne može da naškodi ni visoki predstavnik Christian Schmidt, za kojeg je ponovio da se lažno predstavlja kao visoki predstavnik u BiH.

“U nedostatku autoriteta, (Schmidt) prijeti Republici Srpskoj, ali ne može da se bavi pitanjima Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke i evropskih fondova”, rekao je Dodik.

Izvor: Agencije