Potvrđena optužnica protiv ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića

Tužilaštvo Selmu Cikotića tereti za pogodovanje firmi “Scout” iz Hrvatske pri kupnji rashodovanog oružja i vojne opreme u razdoblju kada je obnašao dužnost ministra odbrane.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić je iz redova Stranke demokratske akcije (SDA) [Armin Durgut / PIXSELL]

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića, kojeg državnog tužilaštvo te zemlje tereti da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Tužilaštvo Cikotića tereti za pogodovanje firmi “Scout” iz Hrvatske pri kupnji rashodovanog oružja i vojne opreme u razdoblju kada je obnašao dužnost ministra odbrane.

U optužnici se navodi da je optuženi Cikotić u periodu od 30.10.2009. do 12.7.2011. godine, u svojstvu ministra odbrane Bosne i Hercegovine, po prethodnom dogovoru s, u međuvremenu preminulim, pomoćnikom ministra odbrane BiH T. R. i drugim njima poznatim licima, iskorištavajući službeni položaj, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke/zamjene robe, četiri rješenja o isporuci municije, te zaključio četiri aneksa na četiri osnovna ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključenih tokom 2003. i 2004. godine između ranije entitetskih ovlaštenih organa i preduzeća SCOUT d.o.o., Zagreb.

Šteta po budžet BiH skoro 5 miliona eura

Optuženi je zaključujući predmetne anekse i donoseći odluke i rješenja smanjivao velike količine naoružanja i municije koje je kupcu bilo teže prodati na tržištu istovremeno uvećavajući određene količine naoružanja i municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, navedeno je u optužnici Tužilaštva BiH.

Dalje se navodi da je optuženi na taj način udovoljavao upućenim zahtjevima preduzeća SCOUT d.o.o. Zagreb bez da je prethodno izvršio odgovarajuće provjere u Ministarstvu odbrane o osnovanosti takvih zahtjeva postupajući tako isključivo u interesu kupca.

Na taj način omogućio je sticanje imovinske koristi drugome u ukupnom novčanom iznosu od najmanje 4,11 miliona konvertibilnih maraka [oko 2,09 miliona eura] i prouzrokovao štetu budžetu Bosne i Hercegovine u iznosu od najmanje 9,70 miliona konvertibilnih maraka [4,95 miliona eura], navedeno je u optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Dužnost ministra odbrane kao i ministra sigurnosti Cikotić je obnašao kao kadar Stranke demokratske akcije (SDA).

Izvor: Agencije