Vučić, Zaev i Rama traže podršku za Otvoreni Balkan

Naša inicijativa Otvoreni Balkan je veliki korak u pravcu članstva u EU, poručila su tri lidera.

Učesnici protesta zapalili su zastavu Srbije istaknutu u znak dobrodošlice na ulici koja vodi do vlade (Reuters)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev pozvali su danas Evropsku uniju da podrži inicijativu Otvoreni Balkan i izrazili nadu da će je podržati i nova njemačka vlada kao doprinos realizaciji Berlinskog procesa.

“Naša inicijativa Otvoreni Balkan je veliki korak u pravcu članstva u EU. EU bi trebao da je podrži”, napisali su Vučić, Rama i Zaev u zajedničkom autorskom članku za Frankfurter Allgemeine Zeitung, prenijelaje Beta.

U članku se ocenjuje da je Evropa kontinent, ali i vizija, a da su građani Zapadnog Balkana, iako važan dio tog kontinenta i te vizije, predugo ostavljeni da da stoje ispred vrata.

„Želja našeg stanovništva da ih zemlje članice prime uvijek je iznova poništavana zbog unutrašnje politike zemalja članica, neispunjavanja obećanja i straha od budućnosti. To je dovelo do razočarenja, nestabilnosti, emigracije i izostanka velikih investicija. Mi kao politički odgovorni tih zemalja možemo da se žalimo, ili da učinimo nesto protiv toga. Odlučili smo se za ovo drugo”, naveli su Vučić, Rama i Zaev.

‘Prevazići prepreke za saradnju i rast’

Oni su napisali da je njihova vizija da prevaziđu društvene, ekonomske i trgovinske prepreke koje sprječavaju privredni rast regiona, tako što u svojim zemljama sprovesti četiri evropske slobode.

To su, kako se pojašnjava, slobodno kretanje ljudi, robe, kapitala i usluga, koji mogu da “podstaknu našu saradnju, trgovinu i rast i da olakšaju život svakog pojedinca u našem susjedstvu”.

“Iako inicijativa Open Balkan za sada uključuje samo Srbiju, Albaniju i Sjevernu Makedoniju, ona je otvorena za sve zemlje Zapadnog Balkana. Koristimo priliku da ponovo pozovemo sve naše susjede da se priključe i da svojim stanovnicima ponude one prednosti koje mi nudimo svojim”, napisali su Vučić, Rama i Zaev.

Vučić, Rama i Zaev su izrazili nadu da će i nova Vlada Njemačke “prihvatiti i podržati inicijativu Otvoreni Balkan kao doprinos punom sprovođenju Berlinskog procesa” i zaključili da bi se sada cijela Evropska unija “trebala priključiti punoj podršci toj inicijativi i ohrabriti naše susjede da njenu punu realizaciju pretvore iz potrebe u činjenicu”.

Ispred Vlade Albanije u Tirani oko danas je počeo je protest protiv inicijative Otvoreni Balkan, u organizaciji albanske opozicione Demokratske stranke bivšeg premijera Salija Berishe.

Protest se organizuje uoči dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na sastanak inicijative za regionalnu saradnju Otvoreni Balkan, koji se održava danas i sutra u Tirani.

Poruke protiv inicijative

Učesnici protesta zapalili su zastavu Srbije istaknutu u znak dobrodošlice na ulici koja vodi do vlade, praćeni burnim odobravanjem okupljenih, a jedan dječak je pao sa stuba pokušavajući oboriti zastavu.

Protestanto nose tranpsarente na kojima su ispisane poruke protiv inicijative Otvoreni Balkan, Vučića, Rame…

Berisha je prije nekoliko dana preko društenih mreža pozvao Albance da dođu na protest, nazivajući ih nacionalnim protestima koji su usmjereni protiv, kako je rekao, “antialbanskog scenarija”.

Učesnici protesta, na čelu sa Berishom, prethodno su se okupili ispred sjedišta Demokratske stranke u Tirani i onda su prošetali do zgrade Vlade, gdje je postavljena bina, javio je izvještač Tanjuga.

Glavna tema sastanka u Tirani je uspostavljanje jedinstenog tržišta rada, kao i jedinstvene radne dozvole koja bi trebala zaživjeti već od početka 2022. godine.

Vučić će večeras imati zajedničku večeru sa Ramom i Zaveom, a sutra će uslijediti radni sastanak, dok je predviđeno potpisavanje šest sporazuma.

Izvor: Agencije