Video: Oštar govor Sandre Benčić u Hrvatskom saboru protiv Dragana Čovića

Kako nas nije sram i pred nama samim, ali i međunarodno, biti protiv onoga što je civilizacijska činjenica, rekla je opoziciona zastupnica Sandra Benčić.

Zastupnica opozicionog bloka Možemo u Hrvatskom saboru Sandra Benčić (Patrik Macek/PIXSELL)

U Hrvatskoj još uvijek tragamo za više od 1.800 nestalih osoba u Domovinskom ratu i smatramo to apsolutno jednim od prioriteta vanjske i unutarnje politike Hrvatske, nedavno smo to i istakli.

Međutim, naš odnos u drugim zemljama, pod istim ratnim okolnostima, suprotan je, čak suprotan osnovnim idejama humanitarnog prava, ali i međunarodne solidarnosti.

Ovako je u Hrvatskom saboru kritizirala zastupnica opozicionog bloka Možemo Sandra Benčić, nakon što je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine podržala zaključak kojim se osporava Zakon o zabrani negiranja utvrđenih ratnih zločina i presuđenih ratnih zločinaca u toj zemlji.

Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u utorak, delegati iz HDZ-a BiH, Dragan Čović, Marina Pendeš i Lidija Bradara, glasali su za zaključak Kluba srpskog naroda u kojem se traži da se poništi odluka bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka o zabrani negiranja utvrđenih ratnih zločina i presuđenih ratnih zločinaca.

Nije bilo potrebne entitetske većine da bi zaključak u konačnici bio i usvojen, no ta je tačka izazvala val kritika ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u susjednoj Hrvatskoj.

“Građani u Bosni i Hercegovini još uvijek tragaju za 1.200 nestalih u genocidu u Srebrenici”, rekla je Benčić, dodajući da se uglavnom radilo o starijim maloljetnicima, od koji su neki u vrijeme nestanka bili petnaestogodišnjaci ili šesnaestogodišnjaci.

Šta će HDZ reći onima koji traže nestale u genocidu?

“Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine glasalo se o zaključku koji je predložio Klub srpskog naroda u kojem su tražili da oni koji su kreirali odluku o zabrani negiranja genocida u Srebrenici istu i ponište. Osim političkih predstavnika Srba, za ovu odluku su glasali i HDZ-ovi delegati u Domu naroda, imenom i prezimenom: Dragan Čović, Marina Pendeš i Lidija Bradara. Sramotno da su još jednom predstavnici HDZ-a BiH digli ruku protiv zabrane negiranja genocida u Bosni i Hercegovini, sramotno je da su to isti napravili u travnju ove godine, kada su glasali protiv izmjena Kaznenog zakona kojim bi se zabranilo negiranje genocida“, rekla je Benčić, uz pitanje: “Što će HDZ govoriti onima koji traže nestale u genocidu u Srebrenici?“

“Da to nije bio genocid? Hoćete i to reći? Hoće li im to poručiti Dragan Čović? Na čiju se stranu svrstava HDZ i njihov veliki predstavnik u Bosni i Hercegovini?”

“Kako nas nije sram i pred nama samim, ali i međunarodno, biti protiv onoga što je civilizacijska činjenica i kako možemo ne samo ne osuditi, nego još stajete na stranu onih koji negiraju genocid […] Istovremeno ćete u ovom Saboru usvajati konvencije o nestalim i naglašavati da je to osobito za nas bitnom, jer imamo to iskustvo“, kazala je Benčić.

Premda se odluka visokog predstavnika – tumača Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini 1995. godine – odnosi na zabranu negiranja zločina i veličanje zločinaca na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, njoj se opetovano protive političari iz bh. entiteta Republika Srpska, za koje status heroja još uvijek uživaju Ratko Mladić i Radovan Karadžić, nekadašnji vojni i politički čelnik tog entiteta, obojica pravomoćno osuđeni na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije