Ustavni sud BiH o državnoj imovini, hidžabu u OSBiH i Dodiku

Na plenarnoj sjednici danas i sutra bit će razmatrano pet predmeta za ocjenu ustavnosti i isto toliko apelacija.

Plenarno zasjedanje će početi svečanom izjavom novoimenovanog međunarodnog sudije Ledija Biankua (Al Jazeera)

Ustavni sud Bosne i Hercegovine zakazao je za 2. i 3. decembar plenarnu sjednicu na kojoj bi trebalo biti razmatrano pet predmeta za ocjenu ustavnosti i isti toliki broj apelacija pravnih i fizičkih osoba.

Kako je dnevnim redom predviđeno, na plenarnoj sjednici bi, između ostalog, trebao biti razmatran predmet za ocjenu ustavnosti, odnosno zahtjev 24 člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) za rješavanje spora između države Bosne i Hercegovine i entiteta Republika Srpska, nastalog u vezi s dodjelom koncesija.

Radi se o zahtjevu bh. parlamentarca da se poništi odluka Vlade entiteta RS o davanju koncesije za gradnju hidroelektrana na Drini, budući da je, kako se u zahtjevu navodi, odluke u vezi s državnom imovinom moguće donositi isključivo na nivou BiH.

Sporne koncesije na Drini

Taj je predmet razmatran na sjednici sredinom jula, kada je Ustavni sud donio djelimičnu odluku o dopustivosti i meritumu, te naložio Komisiji za koncesije BiH da u svojstvu zajedničke komisije za koncesije, najkasnije u roku od tri mjeseca, riješi sporna pitanja, nastala u vezi s dodjelom koncesija.

Prema toj odluci, Zajednička komisija je u vezi sa spomenutim sporom trebala zauzeti stav do 28. oktobra, u suprotnom, sve se vraća Ustavnom sudu BiH, piše Fena.

Pitanja sadržana u spomenutom zahtjevu, aktuelizirana su nakon što je Vlada RS donijela odluku da putem pregovaračkog postupka dodijeli Srbiji koncesije za izgradnju i korišćenje hidroelektrana (HE) „Buk Bijela“, „Foča“ i „Paunci“ na rijeci Drini.

Vlasti RS su se pritom pozvali na Zakon o unutrašnjoj plovidbi RS-a, čijim su odredbama sve rijeke u tom bosanskohercegovačkom entitetu, uključujući Drinu, tretiraju kao “unutrašnje vode RS”, a što je Ustavni sud BiH odlukom iz februara 2020. godine proglasio neustavnim.

Od ostalih tema, izdvaja se zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti člana 12 st. (2) i (4) Pravila službe Oružanih snaga BiH broj 06-02-3-4958/12.

Radi se o nošenju hidžaba i brade u Oružanim snagama BiH, nakon slučaja pripadnice OSBiH Emele Mujanović, kojoj nije dozvoljeno nošenje hidžaba, a čija je tužba Sudu BiH odbačena.

Utvrđivanje (ne)sposobnosti Dodika

Ustavni sud BiH bi, također, trebao razmatrati zahtjev Aljoše Čampare, federalnog ministara unutrašnjih poslova, upućen Sudu da u skladu sa članom 8.8 Izbornog zakona BiH pokrene proceduru utvrđivanja privremene (ne)sposobnosti Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, za vršenje funkcije koju obavlja.

Kako je na službenoj stranici Ustavnog suda BiH objavljeno, plenarno zasjedanje će početi svečanom izjavom novoimenovanog međunarodnog sudije Ledija Biankua, koji je na toj funkciji naslijedio Tudora Pantirua.

Ledi Bianku je, uz ostalo, bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava i vanredni profesor na Univerzitetu u Strasbourgu u Francuskoj, a bio je i član Venecijanske komisije Vijeća Evrope za demokratizaciju.

 

 

Izvor: Agencije