Sir Stuart Peach, britanski specijalni izaslanik za Zapadni Balkan

Magistar sa Univerziteta Cambridge, nekadašnji načelnik britanskih zračnih snaga i donedavni šef Vojnog komiteta NATO-a ima bogatu vojnu karijeru.

Stuart Peach je bio komandant zračnih snaga NATO-a na Kosovu 2000. godine (EPA)

Sir Stuart Peach, načelnik britanskih zračnih snaga i donedavni šef Vojnog komiteta NATO-a, imenovan je za specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan, zbog, kako je naveo britanski premijer Boris Johnson, najveće prijetnje s kojom se regija suočava u posljednja dva desetljeća.

Peach je bio najviši vojni zvaničnik NATO-a te vojni savjetnik generalnom sekretaru Saveza i Sjeveronatlantskom vijeću, navodi se na web stranici britanske vlade.

Također je bio komandant zračnih snaga NATO-a na Kosovu 2000. godine, zatim šef vojne obavještajne službe 2006. godine, a tri godine kasnije postao je načelnik Štaba združenih operacija.

Kosovo, Hong Kong, Belize, Njemačka

Od 2013. godine bio je zamjenik načelnika Štaba odbrane te je bio odgovoran za svo britansko vojno osoblje u NATO-u, 2016. godine postao je načelnik Štaba odbrane, da bi 2018. godine dobio visoku funkciju u NATO-u.

U junu ove godine je otišao u penziju.

Peach je završio magistarske studije na Univerzitetu Cambridge, a također ima četiri počasna doktorata sa britanskih univerziteta.

Primljen je u Kraljevske zračne snage (RAF) 1974. godine, a kvalificirao se kao instruktor za nuklearne, oružane i elektroničke poslove.

Osim Kosova, bio je na operacijama u Hong Kongu, Belizeu i Njemačkoj tokom 80-tih.

Podrška i jačenje regionalne stabilnosti

Kako se navodi u saopćenju dostavljenom iz britanske ambasade u Beogradu, Peach je imenovan za specijalnog izaslanika u sklopu stalne britanske posvećenosti stabilnosti i prosperitetu u regiji.

Kao specijalni izaslanik premijera, sarađivat će s liderima Zapadnog Balkana i drugima širom regije, kao i s britanskim saveznicima u SAD-a i Evropi na podršci i jačanju regionalne stabilnosti.

U Bosni i Hercegovini aktivnosti Peacha će podržati rad visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta, koji i dalje uživa punu podršku Velike Britanije.

Šefica britanske diplomatije Liz Truss ocijeila je da je “imenovanje Peacha jasan pokazatelj posvećenosti Velike Britanije Zapadnom Balkanu i odbrani i promociji slobode i demokratije u regiji”.

Izvor: Agencije