Infektolog: Niko ne zna koliko će još biti sojeva korona virusa

Doktor Jurica Arapović kaže kako nije siguran koliko će još biti novih sojeva ovog virusa, no kako je krenulo, vjerovatno će ih biti više od grčkog alfabeta.

Jurica Arapović: Politika i ekonomija moraju usmjeriti snage u prevenciju korona virusa (Fena)

Infektolog Jurica Arapović izjavio je u četvrtak kako nije siguran koliko će još biti novih sojeva korona virusa, no kako je krenulo, vjerovatno će ih biti više od grčkog alfabeta.

“Prije godinu dana sam izjavio da nikada nećemo iskorijeniti koronavirusnu infekciju. Ona samo može biti blaža i jenjavati ako se adekvatno cijepimo i procijepimo preko 70 posto, koje mi, zapravo, još nismo dosegnuli”, kazao je on i ustvrdio kako “neće biti grčkog alfabeta koliko će biti novih sojeva”, prenosi Fena.

“Nažalost, svjedoci smo situacije da dolaze novi sojevi i tko zna koliko će ih uskoro doći”, dodao je doktor iz Mostara.

Usmjeravanje snaga politike i ekonomije

“Trebamo razmišljati hoćemo li ići na osobnu odgovornost građana i nuditi cjepiva, ili će se uskoro dogoditi nešto što će možda i prva Europska unija pokrenuti, da se uvede obvezno cijepljenje”, naglasio je.

Mišljenja je kako politika i ekonomija moraju usmjeriti snage u prevenciju ove bolesti.

“Dosad se pokazalo kako su sve zarazne bolesti koje su vladale čovjekom zapravo promašena teza politike, znanosti i upravljanja takvom zaraznom bolešću”, istaknuo je Arapović.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada