U jeku napetosti: Britanija imenovala izaslanika za Zapadni Balkan

Premijer Boris Johnson rekao je da se regija suočava s najvećom prijetnjom po stabilnost i sigurnost u posljednja dva desetljeća.

Ulogu specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Stuart Peach će preuzeti nakon što je podnio ostavku na mjesto predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson imenovao je Sira Stuarta Peacha za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, navodeći da se taj regija suočava s najvećom prijetnjom po svoju stabilnost i sigurnost u posljednja dva desetljeća i da se ne smije dozvoliti povratak nasilju i podjelama iz prošlosti, saopćila je u četvrtak britanska vlada.

“Velika Britanija je duboko posvećena evropskoj sigurnosti. Zapadni Balkan se suočava s najvećom prijetnjom svojoj stabilnosti i sigurnosti u posljednja dva desetljeća. Imamo dužnost da učinimo sve što možemo da očuvamo pomake postignute mirom i dijalogom – ne smijemo dozvoliti bilo kakav povratak nasilju i podjelama iz prošlosti. Veliko iskustvo i stručnost Sir Stuarta će ojačati međunarodne napore da se zaštiti mir i promoviraju euroatlantske integracije u ovoj ključnoj regiji”, rekao je Johnson.

Kako se navodi u saopćenju dostavljenom iz britanske ambasade u Beogradu, Peach je imenovan u sklopu stalne britanske posvećenosti stabilnosti i prosperitetu u regiji.

Kao specijalni izaslanik premijera, on će sarađivati s liderima Zapadnog Balkana i drugima širom regije, kao i s britanskim saveznicima u SAD-a i Evropi na podršci i jačanju regionalne stabilnosti, prenosi Beta.

U BiH će pomoći rad Christiana Schmidta

Njegov rad će uključivati promoviranje jakih demokratskih institucija i otvorenih društava, pomaganje u suočavanju s organiziranim kriminalom i drugim zajedničkim sigurnosnim izazovima te podsticanje rješavanja naslijeđenih pitanja poput ratnih zločina i nestalih lica.

S tim u vezi, Velika Britanija će također nastaviti predvoditi rad na unapređenju rodne ravnopravnosti i provedbi Inicijative za sprječavanje seksualnog nasilja u sukobima.

U Bosni i Hercegovini aktivnosti Peacha će podržati rad visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta, koji i dalje uživa punu podršku Velike Britanije.

U saopćenju se dodaje da, zajedno s međunarodnim partnerima, Velkika Britanija radi na rješavanju svih prijetnji stabilnosti u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je podstakao teško stečeni napredak u Bosni i Hercegovini tokom posljednjih 26 godina.

Što se tiče Srbije i Kosova, on će s britanskim partnerima raditi na podršci dijalogu Srbije i Kosova, uz posredovanje Evropske unije.

Odbrana i promocija slobode i demokratije u regiji

Šefica britanske diplomatije Liz Truss ocijeila je da je “imenovanje Peacha jasan pokazatelj posvećenosti Velike Britanije Zapadnom Balkanu i odbrani i promociji slobode i demokratije u regiji”.

“Radujem se produbljivanju naših ekonomskih i sigurnosnih veza sa Zapadnim Balkanom i zajedničkom radu na odvraćanju zloćudnih aktera. Peach će igrati ključnu ulogu u tom poslu”, dodala je.

Ulogu specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Peach će preuzeti nakon što je ranije ove godine podnio ostavku na mjesto predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a, na kojem je bio od 2018. godine.

Također je ranije služio kao načelnik Štaba odbrane Velike Britanije.

Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravio je odluku britanskog premijera da imenuje Stuarta Peacha za specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan.

Schmidt očekuje blisku saradnju sa specijalnim izaslanikom

Istovremeno izražava zahvalnost Velikoj Britaniji na podršci njegovom radu i očekuje blisku saradnju sa specijalnim izaslanikom.

“Ovo imenovanje jasan je pokazatelj posvećenosti Velike Britanije Zapadnom Balkanu i evropskoj sigurnosti. Imenovanjem Stuarta Peacha, Velika Britanija pokazuje spremnost da pruži svoj doprinos naporima međunarodne zajednice da na odgovoran način smiri situaciju u Bosni i Hercegovini”, ističe Schmidt.

Visoki predstavnik trenutno boravi u Londonu, gdje će održati niz sastanaka s visokim zvaničnicima britanske vlade i Parlamenta, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

Izvor: Agencije