Otkazana posjeta Milanovića BiH iz ‘sigurnosnih razloga’

Sigurnosne službe BiH tvrde da nisu postojali podaci o sigurnosnim prijetnjama uoči dolaska hrvatskog predsjednika u centralnu Bosnu.

Milanović je posljednih sedmica zbog svojih izjava izazivao žestoke reakcije u BiH i Hrvatskoj (EPA)

Sigurnosne službe Bosne i Hercegovine potvrdile su da nisu imale saznanja o ugroženosti hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji je u nedjelju otkazao posjetu centralnoj Bosni.

Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine potvrdio je za bosanskohercegovačke medije da nisu postojali nikakvi podaci o sigurnosnim prijetnjama uoči planiranog dolaska predsjednika Milanovića.

„Naše službe nisu imale informaciju o ugroženoj sigurnosti predsjednika Zorana Milanovića tokom boravka u BiH”, rekao je Vilić.

Milanović je trebao prisustvovati obilježavanju 28. godišnjice humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”, ali je njegov dolazak otkazan u posljednji trenutak.

“Odluka o otkazivanju posjete zasniva se na sigurnosnoj procjeni nadležnih institucija Republike Hrvatske”, stoji u saopćenju Ureda predsjednika Hrvatske, bez drugih detalja.

Sporne izjave

“Predsjednik Milanović izražava žaljenje što neće sudjelovati na obilježavanju tog, za Hrvate Lašvanske doline, važnog događaja, a organizatorima obilježavanja upućuje snažnu potporu i zahvalnost što čuvaju uspomenu na humanitarni konvoj ‘Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu'”, navodi se.

Milanović je posljednih sedmica zbog svojih izjava izazivao žestoke reakcije u BiH i Hrvatskoj. Predsjednik Hrvatske je tako relativizirao genocid u Srebrenici, rekavši da je “u Srebrenici bio genocid, ali da onda za teže zločine treba izmisliti novi naziv”.

Također je člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića nazvao “sponzorom mudžahedina”.

Izvor: Agencije