Varhelyi poručio Dodiku da se RS vrati u državne institucije

Naglasio sam potrebu za hitnim spuštanjem tenzija, izbjegavanjem dalje retorike i poteza koji podrivaju povjerenje u državne institucije, kazao je evropski komesar za proširenje.

Oliver Varhelyi je kazao da su funkcionalne državne institucije ključne za EU perspektivu BiH (EPA)

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi razgovarao je u petak s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Miloradom Dodikom o situaciji i evropskom putu Bosne i Hercegovine.

“Naglasio sam potrebu za hitnim spuštanjem tenzija, izbjegavanjem dalje retorike i poteza koji podrivaju povjerenje u državne institucije i urgentnoj potrebi za vraćanjem potpuno funkcionalnih državnih institucija”, napisao je on na Twitter nalogu, prenosi Tanjug.

Varhelyi dodaje da su funkcionalne državne institucije ključne za EU perspektivu Bosne i Hercegovine.

“Bez njih riskira se gubitak značajne finansijske pomoći”, zaključio je Varhelyi.

Derek Chollet, specijalni savjetnik državnog sekretara SAD-a Antonyja Blinkena, razgovarao je telefonom s Dodikom u srijedu i prenio mu da su neprihvatljivi koraci vladajuće koalicije u bh. entitetu Republika Srpska u namjeri da podriva državne institucije Bosne i Hercegovine.

Objavio je na svom Twitter nalogu da će se odgovorni za korupciju i antidejtonsko djelovanje snositi posljedice te je pozvao da se politički predstavnici iz RS-a vrate dijalogu unutar bh. institucija.

Chollet je boravio prošlog mjeseca u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini kako bi potvrdio podršku SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu ove zemlje, njenoj evropskoj perspektivi te pozvao lidere da se uključe u konstruktivan dijalog.

Izvor: Agencije