Tužilaštvo BiH će saslušati političare u predmetu ‘napad na ustavni poredak’

Narodna skupština Republike Srpske podržala je zaključke da taj bh. entitet izađe uz ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine, što je izazvalo domaću i međunarodnu reakciju.

Nenad Nešić je dobio poziv od Tužilaštva BiH (Dejan Rakita/PIXSELL)

Predsjednik opozicionog Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić dobio je poziv za saslušanje u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, u predmetu koji se vodi zbog “napada na ustavni poredak”.

Nešić je dobio poziv Tužilaštva nakon što je Narodna skupština Republike Srpske podržala zaključke da taj bosanskohercegovački entitet izađe uz ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine, premda se u pozivu Tužilaštva ta sjednica ne spominje direktno.

Nešić je pozvan u svojstvu svjedoka, prenosi sarajevski portal Klix.

“Kao odgovoran čovjek, uvijek sam dostupan pravosudnim organima. Na žalost, vjerujem da je ovo više politički nego pravosudni postupak“, rekao je on.

Dodikove najave izazvale reakciju Zapada

U pozivu Tužilaštva Bosne i Hercegovine uručenog Nešiću navodi se da Tužilaštvo vodi predmet protiv nekoliko osoba zbog sumnje za počinjenje krivičnog djela “napad na ustavni poredak“.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik najavio je da će RS u mnogim slučajevima preuzeti nadležnosti od države Bosne i Hercegovine, poput pravosuđa, prikupljanja indirektnih poreza, vojske…

To je izazvalo oštre reakcije unutar Bosne i Hercegovine i među zapadnim zemljama, strahujući da bi ti potezi mogli urušiti teško stečeni Dejtonski mirovni sporazum.

Proces, kojeg Dodik naziva “vraćanjem nadležnosti koje je država Bosna i Hercegovina ranije uzela od RS-a”, većinom glasova podržala je Narodna skupština RS-a, u kojoj Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ima većinu.

Vladi RS-a dat je rok od šest mjeseci da izradi zakone koji će zamijeniti državne zakone u tom entitetu.

Zapadni saveznici, uključujući Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, Njemačku, zaprijetili su snažnim sankcijama za političare koji destabiliziraju Bosnu i Hercegovinu i ugrožavaju mir u zemlji u regiji.

VSTV BiH se neće oglašavati po tom pitanju

U međuvremenu je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine saopćilo je kako neće razmatrati i oglašavati u vezi sa zaključcima Narodne skupštine RS-a od 10. decembra koji se odnose na pravosuđe, prenosi Fena.

U vezi s inicijativom navedenom tokom prvog dana sjednice VSTV-a ove sedmice, a koja se odnosi na eventualno razmatranje zaključaka parlamenta RS-a u vezi s pravosuđem, iz VSTV-a su naglasili kako djeluju jedinstveno, u punom kapacitetu te u okviru svojih nadležnosti i mandata donose odluke i mišljenja koja se poštuju u svim pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini, ujedno definirajući strateške korake za narednu godinu i da shodno tome neće razmatrati i oglašavati se o navedenom pitanju.

Izvor: Al Jazeera i agencije