Obama označio film ‘Quo vadis, Aida?’ među deset najboljih u 2021.

Film o genocidu u Srebrenici dobitnik je više nagrada, među njima i nagradu Evropske filmske akademije.

Obama: Filmove nose snažnu poruku (EPA)

Među deset filmova koje je bivši američki predsjednik Barack Obama označio kao najbolje u 2021. godini, po njegovom izboru je i “Quo vadis, Aida?”, film koji govori o genocidu u Srebrenici u Bosni i Hercegovini rediteljice Jasmile Žbanić.

“Ovo su moji omiljeni filmovi iz ove godine. Svaki od njih nosi snažnu poruku. Nadam se da ćete uživati u njima bar koliko i ja”, napisao je Obama na svom Twitteru.

Najbolji evropski film

Radnja filma “Quo Vadis, Aida?” događa se u Bosni u julu 1995. godine. Aida radi kao prevoditeljica za mirovne snage Ujedinjenih naroda u Srebrenici. Kada srpska vojska zauzme grad, članovi njene porodice nađu se među hiljadama civila koji pokušavaju pronaći utočište u UN-ovoj bazi. Kao prevodilac na pregovorima u Srebrenici, Aida ima pristup ključnim informacijama. Šta očekuje nju i njenu porodicu – spas ili smrt? Šta bi ona trebala uraditi?

Film je dobitnik više nagrada. Među posljednjim nagradama je ona Evropske filmske akademije dodijeljena sredinom decembra: nagrada za najbolji evropski film, za najbolju rediteljicu – Jasmila Žbanić i najbolju glumicu – Jasna Đuričić. Film je bio bosanskohercegovački kandidat za Oscara.

Gledaljelima iz regije Zapadni Balkan dostupan je online na linku ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Izvor: Agencije