Srbija: Ukinut prostorni plan za izgradnju rudnika litijuma

Ranije usvojeni prostorni plan predviđao je projekat Jadar kompanije Rio Tinto, koja nemjera otvoriti rudnika litijuma, no sada bi taj projekt treba biti stavljen na čekanje.

Kompanija ‘Rio Tinto’ planirala je da u okolini Loznice u Srbiji izgradi podzemni rudnik za eksploataciju minerala jadarit, iz kojeg se dobija litijum za proizvodnju baterija za električne automobile (Al Jazeera)

Odbornici Skupštine grada Loznica usvojili su danas odluku o stavljanju van snage Odluke o donošenju prostornog plana od 29. jula ove godine, koji predviđa izgradnju rudnika litijuma.

Za odluku stavljanja van snage prostornog plana glasalo je 46, od ukupno 59 odbornika Skupštine grada.

Ranije usvojeni prostorni plan predviđao je projekat Jadar kompanije Rio Tinto, koja namjerava otvoriti rudnika litijuma, no sada bi taj projekt treba biti stavljen na čekanje.

Ukidanje uredbe došlo je nakon najave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će se sa kompanijom Rio Tinto od sada, kako je rekao, drugačije razgovarati.

Zastupnici opozicione Srpske radikalne stranke i pokreta Smelo napustili su zasjedanje jer im nije bilo omogućeno da se obrate na sjednici.

Protesti i blokade

Odlukom Skupštine grada Loznica ispunjen je prvi zahtjev lokalnih udruženja i aktivista zabrinutih za očuvanje životne sredine.

Stavljanje van snage Prostornog plana u Loznici uslijedilo je nakon što je hiljade građana Srbije nekoliko vikenda zaredom blokiralo više glavnih saobraćajnica širom zemlje, uključujući i glavni grad Beograd, protiveći se rudniku litijuma, nakon čega su vlasti povukle Prostorni plana Loznice.

Aktivisti kažu da borba nije gotova sve dok postoji i najmanja mogućnost za eksploataciju litijuma u Srbiji.

Jovanović: Nije riješen problem

Aktivista Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je danas FoNetu da odlukom Skupštine grada Loznice o stavljanju van snage prostornog plana u kojem je projekat Jadar nije riješen problem Rio Tinta u Srbiji, već je potrebno da Vlada Srbije poništi sve sporazume sa tom kompanijom i ukine svoju uredbu iz 2020. godine.

Jovanović je rekao da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponaša kao malo dijete koje neće da primi “bocu, a onda primi sve odjednom” i učinit će sve i ispunit će sve zahtjeve samo da smiri situaciju do izbora.

“Odlukom Skupštine grada Loznica nije rešen problem Rio Tinta u Srbiji, zato ćemo se u subotu u 14 sati okupiti ispred Vlade Srbije i tražiti ukidanje i poništavanje svih sporazuma i obaveza kojim bi se Rio Tinto isterao iz Srbije”, rekao je Jovanović i naglasio kako je potrebno da Vlada stavi van snage Uredbu o prostornom planu područja posebne namene za jadarit, koji je usvojen još 2020. godine.

“Ovo nije kraj, nijedna normalna država ne prima u svoju kuću takvu kompaniju, osim Aleksandra Vučića, Ane Brnabić i Zorane Mihajlović. Nećemo stati dok to formalno-proceduralno ne završimo”, zaključio je Jovanović, prenosi FoNet.

Izvor: Agencije