Pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta oslobođeni na Sudu BiH

Sladojević, Aleksić i Lečić oslobođeni optužbi za izazivanje mržnje zbog aktivnosti na skupu Ravnogorskog pokreta u martu 2019. godine u Višegradu.

Sud je utvrdio da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati navode iz optužnice (Anadolija)

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je danas Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Ristu Lečića optužbi za izazivanje mržnje zbog aktivnosti koje su preduzeli na skupu Ravnogorskog pokreta u martu 2019. godine u Višegradu, javlja agencija Anadolija.

Prvostepeno vijeće Suda BiH danas je izreklo prvostepenu presudu trojici pripadnika Ravnogorskog pokreta optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada. Prema prvostepenoj presudi, trojica pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta oslobođena su optužbi.

Sud je utvrdio da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati navode iz optužnice. Optuženi danas nisu ni prisustvovali izricanju presude.

Kazali da nisu krivi

Izricanju presude prisustvovala je predsjednica Udruženja ”Žena žrtva rata” Bakira Hasečić.

Sladojević, Aleksić i Lečić su se ranije izjasnili da nisu krivi za ono za šta ih se tereti.

Sladojević, Aleksić i Lečić se terete da su 10. marta 2019. godine učestvovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u ovom gradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke poznatom kao “Draževina”, te svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

Izvor: Agencije