Britanija želi siguran Balkan: Prvi govor Stuarta Peacha nakon dolaska u BiH

Britanski premijer imenovao je Sira Stuarta Peacha za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, navodeći da se regija suočava s prijetnjom po sigurnost.

Specijalni britanski izaslanik za Zapadni Balkan Stuart Peach (Armin Durgut / PIXSELL)

Vlada Velike Britanije želi siguran Zapadni Balkan s jakim, demokratskim institucijama i snažnom vladavinom prava, poručio je specijalni britanski izaslanik za Zapadni Balkan Stuart Peach u svom prvom govoru, nakon što je u Sarajevo doputovao u jeku napetosti u toj zemlji i straha da bi političke tenzije mogle potaknuti nove sukobe.

Peach je rekao da je britanski premijer Boris Johnson od njega tražio da preuzme poziciju kako bi podržao napore Ujedinjenog Kraljevstva diljem regije.

Podsjetio je da već dugo radi u javnoj službi, na posljednjem poslu bio je visoki oficir u NATO-u, a prije toga na važnim pozicijama u vojsci Velike Britanije, između ostalog i komandant Generalštaba oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva.

“Na ovoj poziciji spojit ću lično iskustvo s najboljim iskustvima britanske diplomatije, sigurnosti i trgovinskih odnosa kako bi pružio podršku političkim rješenjima i promociji euroatlantskih integracija”, rekao je Peach.

Ugrožen mir u BiH

Član državnog predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je da će se bosanskohercegovački entitet Republika Srpska povući iz ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine, odnosno da će ovaj entitet u mnogim slučajevima preuzeti nadležnosti od države, poput pravosuđa, prikupljanja indirektnih poreza, vojske…

To je izazvalo oštre reakcije i među brojnim zapadnim zemljama, strahujući da bi to moglo urušiti teško stečeni Daytonski mirovni sporazum koji je 1995. godine okončao rat u Bosni i Hercegovini.

Proces, kojeg Dodik naziva “vraćanjem nadležnosti koje je država Bosna i Hercegovina ranije uzela od RS-a” u petak je većinom glasova podržala Narodna skupština RS-a, u kojoj Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ima većinu.

Vladi RS-a dat je rok od šest mjeseci da izradi zakone koji će zamijeniti državne zakone u tom entitetu.

Dodik, koji se u utorak također sastao sa Peachom uvjerava da Bosna i Hercegovina nema izazova vezano za rat.

Izvor: Agencije