Demokratski senator Murphy o prijetnji miru na Balkanu

Al Jazeerin novinar iz Washingtona Ivica Puljić senatora Murphyja opisuje kao jednog od boljih poznavatelja prilika u Bosni i Hercegovini.

Senator Chris Murphy: Sve su oči trenutno uprte u Ukrajinu, ali blizu je još jedna kriza (EPA)

Demokratski senator Chris Murphy iz Connecticuta oglasio se o aktualnoj situaciji i krizi u Bosni i Hercegovini, pozivajući Sjedinjene Američke Države da se snažnije angažiraju u toj zemlji.

Al Jazeerin novinar iz Washingtona Ivica Puljić senatora Murphyja opisuje kao jednog od boljih poznavatelja prilika u Bosni i Hercegovini.

“Sve su oči trenutno uprte u Ukrajinu, ali blizu je još jedna kriza. Molimo pročitajte ovu kratku temu o prijetnji miru na Balkanu koju predstavlja pojačana separatistička retorika bosanskih Srba“, napisao je Murphy na Twitteru, dodajući da želi objasniti zašto je to važno.

„Ovog utorka navršava se 26 godina otkako su predsjednici Bosne, Hrvatske i Srbije potpisali Daytonski sporazum, čime su okončane godine etničkog ratovanja nakon raspada Jugoslavije. 26 godina krhkog, ali teško stečenog mira na Balkanu.

Borbe su ubile četvrt milijuna ljudi. Još dva milijuna moralo je pobjeći iz svojih domova. Tisuće su masakrirane i silovane u epizodama etničkog čišćenja. Sve se to dogodilo prije samo 30 godina. Mnogi od počinitelja i žrtava još su živi.

Kako bi se održao mir u novoj zemlji Bosni i Hercegovini, vlast je trebala biti podijeljena između bosanskih Srba, Bošnjaka muslimana i bosanskih Hrvata. Rascjepkana vlada nikada zapravo nije funkcionirala, a napetosti između ovih skupina su u porastu.

Raspad Bosne mogao bi lako dovesti do povratka ratu na Balkanu. Ovo bi bila katastrofa i vrijeme je da se SAD snažnije angažiraju, s mješavinom štapa i mrkve (i puno dobrog staromodnog prisustva)”, rekao je Murphy.

 

Bosna i Hercegovina nalazi se u jednoj od najvećih političkih i sigurnosnih kriza od 1995. godine kada je u zemlji okončan četverogodišnji rat. Člana državnog predsjedništva Bosne i Hercegovine i de facto čelnika Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će taj entitet povući iz ustavno-pravnog poretka BiH, odnosno da će entitet u mnogim slučajevima preuzeti nadležnosti od države poput pravosuđa, prikupljanja indirektnih poreza pa čak i vojske, a proces kojeg on naziva vraćanjem nadležnosti koje je država BiH ranije uzela od entiteta  u petak je većinom glasova podržao i entitetski parlament.

Vladi Republike Srpske dat je rok od šest mjeseci da izradi zakone koji će zamijeniti državne zakone u tom entitetu, što su brojne zapadne zemlje, uključujući i Visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Christiana Schmidta opisale kao ugrožavanje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada